У православній традиції є список двунадесятих свят. Це перелік найважливіших дат для кожного, хто вважає себе віруючою людиною.

У даному переліку крім всім добре відомих Великодня і Різдва є і свято Воздвиження Хреста Господнього.

Чим важливий цей день? Коли і як зазначається, і найголовніше, - які заборони діють на нього? - Відповіді - в цьому матеріалі.

Дата свята: коли відзначається

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Свято Воздвиження Хреста Господнього входить в список незмінних православних свят. Тобто, воно має постійну дату і не визначається за мінливим місячним календарем. Так, свято відзначається 27 вересня кожного року.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Історія свята

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Воздвиження Хреста Господнього має не біблійну, а античну історію. Згідно з даними істориків, на місці загибелі Христа римською владою Іудеї був побудований язичницький храм, під яким приховали хрест і Гроб Господній.

Довгі століття християни не знали, де знаходиться місце смерті Спасителя. Однак після того, як в IV столітті нашої ери імператор Риму Костянтин Великий прийняв християнство, його мати Олена зрила храм і знайшла під його фундаментом Гроб Господній і три хрести на місці розп'яття Христа. Там вона знайшла цвяхи, які під час страти прокололи Тіло Сина Господнього і дощечку з написом Ісус Назарянин, Цар Юдейський.

Для того, щоб визначити, який з хрестів належить Христу, їх по черзі підносили до хворих, які зцілювалися саме від дотику з деревом, що торкалося тіла Спасителя.

Саме на місці Гробу Господнього був побудований перший офіційний храм християнства. Тоді ж і з'явилася традиція споруджувати хрест над церквою. Це давало віруючим можливість зрозуміти, де вони можуть молиться, а також возвещало городянам про настання нових часів.

Відзначимо, що саме в цьому храмі і проходить церемонія сходження чесного животворящого вогню Господнього.

Традиції свята

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Воздвиження Господнє має багатовікову історію. За цей час в православному світі сформувалося безліч традицій, про головні з яких ми розповімо в цій статті.

На честь спорудження першого християнського храму і узаконення першого символу віри прийнято влаштовувати хресні ходи. Вони призначені для освячення вулиць сіл і міст, захисту їх від нещасть і забезпечення майбутнього благополуччя громади.

У цей день потрібно проводити обряд очищення власного будинку. На православне свято в церкві потрібно купити три церковні свічки, запалити їх і обійти всі кути будинку, читаючи Отці наш. Даний ритуал покликаний захистити рідних і близьких від зла.

На свято в 2020 році важливо пройти одноденний піст і виключити смажене, жирне, м'ясне та рибне з раціону.

Важливо займатися благодійністю і допомогти ближньому всім, чим зможеш.

Також в цей день можна купувати і дарувати хрести, які можуть стати дуже сильним оберегом і врятувати від зла ваших рідних близьких.

Заборони свята: що не можна робити

Воздвиження Хреста: джерело: YouTube
Воздвиження Хреста: джерело: YouTube

Одночасно з переліком ритуалів, які потрібно здійснити всім, хто вважає себе православним, в цей день також є безліч заборон, серед яких варто назвати такі:

  • Заборонено лаятися: не можна грубіянити, обманювати, говорити лайливі слова і бажати комусь зла;
  • Не можна працювати, шити прибирати і займатися будівництвом або ремонтом;
  • Заборонено ходити в поля і ліси, так як там в цей день повно нечистої сили;
  • Не можна залишати відкритими ворота і двері, так як це може стати передвісником біди і накликати на будинок бідність;
  • Небажано починати важливі справи, так як вони приречені на провал.