21 вересня, православні християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці.

В цей день, на стику Старого і Нового Завітів, на світ з'явилася Пресвята Діва Марія, яку Бог покликав стати Матір'ю Ісуса Христа.

Її поява на світ вважається дивом, як і народження сина Божого Ісуса Христа.

У Київській Русі свято народження Божа Матір, називали «Малої Пречистої». Також в народі цей день називали «Аспос день». У цей день наші пращури зустрічали «матінку-Осенін», тобто осінь. Православні свята були основним джерелом народження різних звичаїв, обрядів, пісень, прислів'їв і приказок.

У Аспос день ходили один до одного в гості, вшановували молодят, накривали святкові столи. У цей час селяни прибирали на зиму бджолині вулики і збирали урожай цибулі. У цей день завершувалися літні роботи в полі і починалися приготування до осені і зими. Свято випадав на кінець ще теплого першого місяця осені і початок уже холодного жовтня. Хлібороби вшановували Богородицю, небесну покровительку землеробства, володарку врожаю; висловлювали Їй подяку за зібраний урожай і просили допомогти в майбутньому році.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці – це перший Велике свято, що випадає на новий православний церковний рік. На початку нового релігійного року всі православні християни повинні постати перед найвищим прикладом людської святості – перед образом Марії Богородиці.

Цей день вважається днем ​​загальної радості, бо він означає народження Пресвятої Діви, з давніх часів зумовленої Божественним Промислом служити чудесному Втілення Бога в людини.

Історія свята Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці, скрін-YouTube

Перша книга Святого Письма (Бут. 28: 10-17) оповідає про сон Якова, одного з патріархів Старого Завіту. Він побачив сходи, що з'єднує Землю і Небо, по якій ангели сходили і сходили. Прокинувшись, Яків благословив узливанням єлею на камінь, на якому він спав, і назвав це місце Бет-Ел, що означає дім Божий.

«Та, що носила Бога в своєму череві, воістину є Бет-Ел, не що інше, як дім Божий, врата небесні» (Бут. 28:17).

В даному уривку мова йде про Пречистої Богородиці.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

Народження і рання життя Богоматері не згадується в Євангеліях або інших книгах Нового Завіту, однак цю інформацію можна знайти в творі другого століття, відомому як Книга Якова. Традиційне розповідь про цю подію взято з апокрифічних писань, які не є частиною Писання Нового Завіту.

Ця історія, яка славиться в гімнах і віршах святкової літургії, присвячена Йоакима і Анни. Це була благочестива єврейська пара з «невеликого і вірного залишку» – бідна і потребує – яка очікували обіцяного месію. Подружжя було вже немолодими і бездітними.

Відповідно до історії, наведеної в цій книзі, народження Пресвятої Богородиці відбулося наступним чином:

Батько Марії, праведний Іоаким, був нащадком царя Давида, якому Бог пообіцяв, що з насіння його нащадків народиться Спаситель світу. Її мати, Праведна Анна, була дочкою Матфана.

За батькові Марія належала до коліна Аарона, а по матері – до коліна Іуди. Подружжя жило в Назареті Галілейському.

У Іоакима і Анни не було дітей, і вони все життя сумували з цього приводу, тим більше що вони вже були в похилому віці. Презирство і глузування були їх долею, тому що в той час бездітність вважалася ганьбою і прокляттям. Але вони ніколи не нарікали, і тільки гарячіше молили Бога про дитину, смиренно довіряючи Його Волі.

Одного разу, під час великого свята, священик не прийняв жертву, яку Іоаким приніс в Єрусалим, вважаючи, що бездітний чоловік не гідний приносити жертву Богу. Це дуже засмутило старого, і він, вважаючи себе найбільшим грішником серед людей, вирішив не повертатися додому, і втік в пустелю в безлюдне місце на 40 днів.

Дізнавшись про слова священика, сказаних її чоловікові, Анна стала постити і ще старанніше молила Бога подарувати їй дитину. У пустелі відокремлений і постить Іоаким молився Богу про те ж.

І Господь почув молитви подружжя. Незабаром ангел Гавриїл з'явився їм і оголосив, що у них народиться дочка, яку все людство назве благословенній. Після обіцяного їм Небесним Посланником, Іоаким і Анна повернулися в Єрусалим, де, згідно з обітницею Бога, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

Це дитя, Пресвята Діва Марія, чиста і цнотлива, перевершила не тільки всіх людей, але навіть ангелів. Її називають провідницею в Живий Храм, небесними вратами, що призвели Христа на нашу грішну Землю для порятунку людських душ. Різдво Богородиці віщувало наближається час, коли мало виповнитися велике і втішне обіцянку Бога про порятунок роду людського від рабства диявола. Богородиця була відкрита всім нам як милосердна Заступниця, до якої ми постійно звертаємося за допомогою в усьому.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці, скрін-YouTube

Той факт, що немає біблійного підтвердження народження Марії, є другорядним для значення свята. Навіть якщо фактична передісторія події, які стають помітними Церквою, викликає сумніви з історичної точки зору, то божественне його значення для нас і нашого спасіння очевидно. Від людської плоті і крові повинна була народитися та, яка могла б бути духовно здатної стати Матір'ю Христа, і вона сама повинна була народитися від людей, які були б духовно здатні стати її батьками.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

Таким чином, свято Різдва Богородиці є прославленням народження святої Марії та її праведних батьків.

У це свято ми проголошуємо, що по милості Бога до людства, кожен християнин отримує порятунок через народженого Марією в цей світ Христа – Спасителя нашого світу.

Як відзначати Різдво Пресвятої Богородиці у 2020 році

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці, скрін-YouTube

Починаючи з VI століття, народження Діви Марії стало святкуватися як одне з найбільших і значущих подій для християн.

21 вересня в церквах проходять урочисті служби. Віруючі надягають святковий одяг. У своїх проханнях люди звертаються до Божої Матері, яка стала об'єднуючою святинею між Господом і людиною. Моляться просять у Діви Марії заступництва і благословення.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

День появи на світло Святої Марії за традицією вважається жіночим святом, днем, коли жінок вшановують як берегинь домашнього вогнища.

Прекрасна половина людства повинна в цей день прикрашати ікони Божої Матері калиною, а також ставити свічки біля образу Богородиці в храмі.

У стародавні часи і по сей день це свято було дуже важливий для представниць жіночої статі, адже Пресвятій Діві Марії моляться заміжні жінки, які не мають дітей. Вони вірять, що саме в цей день їх мрії про дитину збудуться, і вони знайдуть жіноче щастя. Крім того, на це свято прийнято готувати грибну юшку або рибну юшку, а також співати грибні та рибні пироги.

Особливо важливо 21 вересня здійснювати благі справи: вважається, що якщо жінка допоможе бідним, Богородиця роздасть своє багатство в її будинок.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

Звичаї, змови і обряди свята

У східних слов'ян церковні традиції святкування Різдва Пресвятої Богородиці тісно переплітаються з народними прикметами і обрядами. Забобони, пов'язані з різдвом Приснодіви породили безліч звичаїв і обрядів:

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

  1. Оскільки свято вважається жіночим, представниць жіночої статі в цей день шанують як продовжувачок роду і берегинь родинного вогнища.
  2. Благання майбутніх матерів до Богородиці про те, щоб відбулося зачаття первістка, в цей день має особливою силою.
  3. З давніх-давен на Різдво Діви Марії жінки йшли рано вранці до водоймища, вмивалися і читали змову. Вони вірили, що якщо до сходу сонця встигнути вмитися у водоймі, то вдасться на довгі роки зберегти красу і молодість. Незаміжні дівчата вірили, що ця процедура допоможе їм знайти любов. А дітей обливали водою, щоб вони не знали хвороб.
  4. Прийнято також молитися до Богородиці за здоров'я і щастя сім'ї і дітей.
  5. Також в цей день лунала милостиня для всіх, хто потребує. Бездітні жінки накривали багатий стіл для всіх бідних і незаможних, щоб ті в подяку молилися Богородиці за них.
  6. 21 вересня прийнято ходити один до одного в гості і влаштовувати посиденьки за чаєм. Наші предки в цей день не працювали. Замість цього вони йшли на молитву до храму, а потім збирали веселі і багаті застілля. Також це хороший день для того, щоб грати весілля.
  7. До Різдва Пресвятої Богородиці намагалися зібрати весь урожай. Пасічники починали підготовку бджіл до зимівлі, і прибирали вулика.
  8. На наступний день після свята можна було засилати сватів до дівчат.

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

Чого не можна робити в день Різдва Пресвятої Богородиці

Особливих заборон на 21 вересня не прописано, але є деякі обмеження.

Народження Богородиці є одним з найбільших свят для всіх православних і християн, тому в цей день не можна:

  • Працювати в саду, фізично перенапружуватися, займатися справами по дому.
  • Лихословити, розпускати плітки і ображати ближнього, лаятися. Всіх кривдників слід пробачити. Крім того, уникайте сварок і конфліктів з родичами. Намагайтеся вирішувати будь-яке питання мирним шляхом, який би спірне він не був.
  • Під час застілля не можна змітати крихти на підлогу, а залишки їжі потрібно віддати тваринам.
  • Також церква радить постити, і не зловживати м'ясом і алкоголем.

Народні прикмети та прислів'я свята

Різдво Пресвятої Богородиці
Різдво Пресвятої Богородиці: Facebook

«Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлистому».

«Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо».

«Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста».

«Успіння жито засіває, а друга – дощем поливає».
Якщо 21 вересня буде стояти сонячна погода, то і осінній сезон очікується теплий і ясний, без проливних дощів.

Якщо ж небо буде вкрите хмарами, тоді і осінні холоди будуть супроводжуватися зливами.