Днями оприлюднений пост у Фейсбуці Гео Лероса, що нещодавно був виключений з фракції "Слуга народу", про затримання працівниками НАБУ помічника одного з парламентарів Олександра Юрченка на хабарі у 13 тисяч доларів, одразу ж набув шаленого резонансу в суспільстві. За повідомленням Лероса, ці кошти були лише частиною загальної суми і передбачалися саме нардепу. Пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося 15 вересня, стартувало з візиту до сесійної зали Генерального прокурора Ірини Венедіктової, а головним її месседжем стало повідомлення про розвиток подій довкола цієї ситуації. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Розпочалася промова Генпрокурора з "високих фраз" про те, що жодного з високопосадовців прикривати ніхто не буде і що вже наразі ведеться низка розслідувань по багатьом нардепам. Проте, почути конкретне прізвище вдалося лише одне – це народний обранець із партії "Слуга народу" Олександр Юрченко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Я Генеральний прокурор, а не збиратель лайків. Якщо є доведений склад злочину, то конкретного депутата буде притягнуто до конкретної відповідальності. Дійсно, в цій державі іде декілька справ розслідувань по багатьом народним обранцям. І їх результати ми побачимо. Можу назвати прізвище – Юрченко. Це – народний депутат. Перш ніж підписати підозру, яка складається самим Генпрокурором на підставі матеріалів провадження, я маю мати об'єктивні відомості: час, місце, спосіб обговорення депутатом та його помічника щодо одержання неправомірної вигоди та надання відповідної вказівки депутатом своєму помічнику", - повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Олександр Юрченко
Олександр Юрченко

Єдиними ж доведеними нині фактичними обставинами є факт обговорення внесення змін до Законодавства, прийняття підготовлених заявником пропозицій змін до Закону і обіцянка нардепа про передання їх на опрацювання юристам.

Та, як виявилось, ця "добірка" є замалою для більш кардинальних дій – на фоні статичного "судового затишшя" впродовж останнього року такий вердикт, напевно, вже і не здивує більшість українців.

"Без встановлення факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту одержання неправомірної вигоди повідомити будь-кого за вчинення такого службового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надані, не містять таких відомостей. Вчора я отримала лист від керівництва НАБУ і чернетку без матеріалів кримінального провадження – лист і чернетка, все", – відзначає Ірина Венедіктова.

А резюмувала свій виступ щодо скандальної ситуації з нардепом Олександром Юрченко Генпрокурор заявою про готовність опрацювати зібрані матеріали і якщо буде достатньо підстав повідомити про підозру, вона це зробить.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.