Символічне "перефарбування" сесійної зали у кольори прапору Білорусі, яким відзначився перший пленарний тиждень після виходу нардепів з літніх канікул, стало першою частиною офіційного невизнання результатів президентських виборів у сусідній Білорусі. Вирішальний документ був затверджений Парламентом України в ході пленарного засідання, що розпочалося 15 вересня о 10.00. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, підтримка народу Білорусі - фото з Фейсбук нардепа Андрія Осадчука
Верховна Рада, підтримка народу Білорусі - фото з Фейсбук нардепа Андрія Осадчука

Переважна більшість парламентарів виступили за підтримку проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь № 3053а – щодо невизнання результатів виборів президента, проведених у сусідній державі, та вимогою демократичного процесу перевиборів.

Зокрема, за засудження дій правоохоронців Білорусі виступили члени депутатської групи "Довіра".

"Єдиний вихід із кровопролиття, яке готується зараз в Білорусі – це законні чесні вибори. Ми запізнилися, але краще в цій ситуації – єдина позиція Парламенту для того, щоб білоруський народ відчував себе хазяїном на своїй землі", - зазначає заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Абсолютну підтримку законопроекту висловили і члени депутатської групи "За майбутнє".

"Уже більше місяця білоруси на своїх Майданах – декілька людей було вбито, сотні людей скалічено, 7 тисяч людей побували за гратами. Пан Лукашенко – це вбивця не одного білоруса", – відзначив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Ігор Гузь.

Проектом Постанови пропонується схвалити Заяву Верховної Ради, у якій міститься оцінка поточної ситуації, засуджуються методи білоруської влади, висловлюється неприпустимість залучення сил РФ, а також заклик до вирішення кризи із залученням незалежних міжнародних посередників.

Попри 28 "проти" та 68 нардепів, що не голосували, даний законопроект набрав необхідну для затвердження кількість голосів – 228 "за".

Згідно документу, ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття, а Голова Верховної Ради має забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви до Парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.