Щороку перед тисячами студентів постає питання де б заробити гроші, та як все це поєднати з навчанням. Найчастіше вони цікавляться вакансіями складальників товару, операторів кол-центру, репетиторами, пішими кур'єрами і барменами. Своєю чергою роботодавці обіцяють для них зарплатню від 9 до 18 тисяч гривень.

Читайте Знай в Google News!

Попри те що знайти роботу студентам досить легко, офіційно працевлаштовувати їх хочуть далеко не всі. Щобільше, для багатьох вакансій студентам просто не вистачає досвіду. Міжнародний ресурс з пошуку роботи Jooble проаналізував пропозиції українських роботодавців для студентів під час літніх канікул.

Студенти, фото: pixabay.com
Студенти, фото: pixabay.com

Згідно з даними компанії, роботодавці шукають найчастіше студентів на такі позиції:

  • касир — з пропозицією по заробітній платі від 4000 до 12000 гривень;
  • кредитний експерт — від 5000 до 15000 гривень;
  • репетитор/викладач англійської мови — від 10000 до 25000 гривень;
  • продавець-консультант — від 10000 до 15000 гривень;
  • офіціант — від 4000 до 17000 гривень.

Вони додають, що найрідше студентів запрошують працювати диспетчерами таксі, юристами, бариста, операторами кол-центру та мерчендайзерами, бо надають перевагу людям з досвідом роботи.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Самі ж студенти на сайті Jooble найчастіше шукали роботу викладальником товару, оператором кол-центру, репетитором, пішим кур'єром і барменом. Найрідше — аніматором, відбірником товару, касиром, продавцем-консультантом і офіціантом.

Студенти, фото: Getty Images
Студенти, фото: Getty Images

Олексій Бурчевський, юрист-аналітик міжнародної юридичної фірми Kinstellar, каже, що студенти мають всі ті ж права на працевлаштування, що й інші громадяни України, але з певними особливостями, пише "24 канал". Наприклад, студенти заочної (вечірньої) форми навчання мають право отримати додаткову оплачувану відпустку у зв'язку зі здачею ними іспитів, лабораторних та дипломних робіт. Роботодавець також зобов'язаний раз на рік компенсувати 50% проїзду таких студентів до місця навчання і назад.

За словами Бурчевського, студенти денної форми навчання взагалі мають право працювати тільки у вільний від навчання час, відповідно, для них зазвичай встановлюється неповний робочий час за погодженням з роботодавцем

Працювати в Україні можуть і неповнолітні студенти, щоправда, в такому разі з певними обмеженнями. Олексій Бурчевський пояснює, що для неповнолітніх встановлюється скорочений робочий тиждень (максимум 36 годин), він не може працювати на важких, шкідливих і небезпечних роботах і повинен проходити щорічні медичні огляди до того моменту, поки йому не виповниться 21 рік.

Загалом, в Україні не можна працевлаштовувати осіб, які не досягли 16-річного віку. Втім, є певні виключення - працевлаштувати можуть і з 14 років, але за згодою одного з батьків.

студенти, скріншот з відео
студенти, скріншот з відео

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тимошенко "відходить" від хвороби в елітному маєтку з пляжем та садом: показали володіння політикині

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ляшко зробив гучне зізнання про карантин в Україні: "Не соромно"

Також "Знай.ua" писав, що пенсії до кінця року зростуть декілька разів: підвищення чекає не всіх, перелік категорій