У світі продовжує вирувати пандемія коронавірусної хвороби COVID-19. Однак це не єдине респіраторне захворювання, з яким можна зіштовхнутися зараз — грип і ГРВІ все ще лишаються актуальними. Ці захворювання дуже схожі і без діагностики їх не відрізнити, однак, деяка різниця є.

Про специфіку коронавірусної інфекції і її відмінності від грипу, ГРВІ, застуди, а також астми і алергії розповіла екміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Головний біль, кашель, слабкість... Ще ніколи симптоми, які зазвичай означали застуду, не викликали стільки занепокоєння. Адже тепер вони можуть також свідчити, що людина захворіла на COVID-19. Або ні. Симптоми застуди, грипу, COVID-19 та навіть сезонної алергії й астми — схожі. Як зрозуміти, з чим ви маєте справу? Розглянемо ознаки поширених хвороб, щоби краще розуміти, як діяти. Але одразу зазначимо — ця інформація не універсальна інструкція, і не може бути єдиним джерелом для рішень щодо здоров’я. За будь-яких наступних симптомів проконсультуйтеся з сімейним лікарем і визначте план дій разом", — йде мова у публікації.

COVID-19

Коронавірусна хвороба може мати доволі різноманітні симптоми. Найбільш поширені з них — підвищена температура тіла, сухий кашель і втома. Дуже характерна риса — втрата смаку та запаху.

Інші симптоми зустрічаються рідше, серед них — задишка, болі в м’язах, біль у горлі, діарея, закладеність носа, нежить, озноб, головний біль.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Деякі люди мають дуже слабко виражені симптоми або взагалі безсимптомно інфіковані вірусом SARS-CoV-2. Однак, вони теж заразні і можуть передати небезпечний вірус іншим.

Грип

І грип, і COVID-19 — заразні респіраторні захворювання. Але вони виникають через різні віруси. COVID-19 виникає через вірус SARS-CoV-2, а грип спричиняють віруси грипу A, B або C. На грип можна захворіти будь-коли, однак найбільше хвороба розповсюджується у сезон грипу і застуд — з осені й до весни. І COVID-19, і грип мають багато спільного. Симптоми, які можуть стосуватися обох хвороб, це:

  • Висока температура, озноб
  • Кашель
  • Задишка або утруднене дихання
  • Втома
  • Біль у горлі
  • Нежить або закладений ніс
  • Біль у м’язах чи ломота в тілі
  • Блювання, діарея (частіше в дітей)

Відмінна риса COVID-19 від грипу — це втрата відчуття смаку та запаху. Також експерти зазначають, що грип зазвичай не спричиняє утруднене дихання. Оскільки між грипом та COVID-19 є багато спільних симптомів, то діагностувати ці хвороби лише на основі симптоматики необачно. Для підтвердження діагнозу потрібно провести тестування.

Застуда

Є сотні вірусів, які можуть викликати застуду. На наше щастя хвороба переноситься легко та минає протягом 1-2 тижнів. На відміну від грипу, який починається раптово — з високою температурою та болем у тілі — симптоми застуди проявляються поступово. Вони включають: закладений ніс, нежить, головний біль, біль у м’язах, кашель, чхання, підвищена температура тіла (зазвичай залишається на рівні 37-37,5 градусів).

Через нежить ви можете відчувати складнощі з диханням чи не відчувати запахів і смаку. Але при COVID-19 ці симптоми не пов’язані з закладеним носом.

На відміну від COVID-19 застуда не викликає задишки, ломоти в тілі, ознобу або втрати апетиту, і зазвичай не спричиняє значного підвищення температури тіла.

застуда, фото Pxhere
застуда, фото Pxhere

Сезонна алергія

Сезонну алергію викликають не віруси, а досить невинні речовини, як, наприклад, пилок дерев. Просто імунна система людей, які мають алергію, реагує на ці речовини, як на небезпеку. Звідси з’являються неприємні симптоми. Чимало з них схожі на симптоми, що виникають через COVID-19, це:

  • Кашель
  • Задишка або утруднене дихання
  • Головний біль
  • Біль у горлі
  • Втома
  • Закладеність носа і нежить

Але є ключові відмінності: COVID-19 може викликати високу температуру тіла, що зазвичай не є симптомом сезонної алергії. Також алергія не викликає діареї, болі у м’язах та ломоти в тілі, нудоти й блювання. А от свербіння і сльозливість в очах, а також чхання — більш характерні ознаки алергії.

Астма

Астма — це серйозне хронічне захворювання. Дихальні шляхи звужуються і це може ускладнити дихання і спровокувати кашель, свистячий звук (хрипи) під час вдиху і задишку.

Сильний напад астми може спричинити раптову, надзвичайну задишку, стискання в грудях, прискорений пульс, пітливість, і синюшне забарвлення губ і нігтів.

Але на відміну від COVID-19, астма не спричиняє підвищеної температури тіла, болі у м’язах, болю в горлі, діареї, закладеності носа, втрати смаку чи запаху, нежиті, ознобу, головного болю або втрати апетиту.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, Супрун розповіла про цілющі властивості меду: топ унікальних особливостей "дару бджіл".

Знай.uа писав, Супрун нагадала про методи захисту від вірусу, однієї маски недостатньо: цей список убезпечить вас і рідних.