Про це повідомляється в статті Ліга.Бізнес.

Ліга нагадала, що в серпні поточного року 47 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою скасувати "зелений" тариф. Підписи депутатів нібито збирав Олександр Дубинський, колишній журналіст телеканалу 1 + 1, який є одним з основних лобістів інтересів олігарха Коломойського в парламенті.

Історія ворожнечі Ігоря Коломойського з "зеленим" тарифом почалася в липні 2019 року-з моменту запуску в Україні оптової моделі ринку електроенергії. Енергорефома в перші місяці роботи Ринку викликала зростання цін на електрику. Це вдарило по підприємствах Коломойського: Нікопольському і Запорізькому феросплавних заводах.

Однією з причин подорожчання електроенергії є "зелений" тариф. При переході на нову модель енергоринку Нацкомісія з тарифів заклала в тариф " Укренерго "на передачу Е/Е дотації для" чистих " електростанцій. Простими словами, промисловість почала доплачувати на розвиток "зелених" електростанцій через тариф на передачу електроенергії.

Ліга зазначає, що це не влаштувало Коломойського. У липні 2019 року п'ять його металургійних підприємств через суд домоглися "пільгових" тарифів на передачу електрики. При цьому в серпні 2019 року Коломойський пообіцяв оскаржити законність "зеленого" тарифу в Конституційному суді. Через рік 47 депутатів виконали обіцяне Коломойським.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, який підтримав президент Володимир Зеленський. Завдання закону реалізувати ключові положення Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів та інвесторами у ВДЕ.

Як повідомлялося, 10 серпня за позовом 47 народних депутатів, які входять в орбіту впливу олігарха Ігоря Коломойського, Конституційний суд відкрив провадження у справі про конституційність закону про" зелені " тарифи. Роком раніше олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Цензор.нет повідомив, що обмірковує можливість подачі запиту до Конституційного Суду про конституційність виплати зелених тарифів на енергію з альтернативних джерел.

На думку співзасновника асоціації відновлюваної енергетики України Ігоря Тинного, народні депутати, дії яких пов'язані з інтересами бізнесменів Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука, створюють тиск на виробників "зеленої" електроенергії, щоб погіршити інвесторам умови ведення бізнесу і полегшити можливість рейдерського захоплення цих підприємств.

16 вересня найбільші асоціації відновлюваної енергетики України-Асоціація відновлюваної енергетики України, вітроенергетична асоціація України, Асоціація сонячної енергетики України, Європейсько-Українське енергетичне агентство-об'єдналися з метою захисту в Конституційному суді законності дії зеленого тарифу в Україні від олігарха Ігоря Коломойського.

За інформацією юристів, від можливого скасування зелених тарифів можуть постраждати не тільки бізнес (середні і великі сонячні і вітрові станції), а й домогосподарства, які продають надлишки електроенергії зі своїх домашніх сонячних станцій в мережу.