Померла суддя Верховного суду США Рут Гінзбург. Їй було 87 років.

У США увечері 18 вересня померла Рут Бейдер Гінзбург, найстарша з членів нинішнього складу суддів Верховного суду США. Про це повідомляє CNN, посилаючись на заяву суду.

Зазначається, що Рут Гінзбург померла в оточенні своєї родини у себе вдома у Вашингтоні. Смерть настала через ускладнення, викликані метастатичним раком підшлункової залози.

Гінзбург була призначена на посаду в 1993 році президентом Біллом Клінтоном. ЗМІ відзначають, що вона належала до ліберального крила Верховного суду і була другою жінкою-суддею Верховного суду США.

На цій посаді вона боролася з дискримінацією за статевою ознакою і відстоювала права жінок. Гінзбург домагалася рівності для чоловіків і жінок в оплаті праці та в доступі до освіти, а також захищала права жінок на аборти.

За її участі були прийняті рішення, які підтверджують право жінок на аборти, конституційність одностатевих шлюбів, права расових меншин, вона була серед суддів, які підтвердили законність реформи системи медичного страхування.

Про неї зняті кілька фільмів.

Рут Гінзбург, Фото Getty Images
Рут Гінзбург, Фото Getty Images

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Рут Гінзбург не схвалювала політику Дональда Трампа і незадовго до своєї смерті говорила, що не бажає йти зі своєї посади до тих пір, поки в країні не зміниться президент.

"Моє найбільше гаряче бажання полягає в тому, щоб мене не замінили до тих пір, поки не буде призначений новий президент", - сказала Гінзбург своїй онуці незадовго до смерті.

Трамп уже відреагував на смерть Гінзбург висловивши співчуття і назвавши її "дивовижною жінкою". Однак він не став повідомляти про плани висунення кандидатури на місце Гінзбург у Верховному суді.

Конкурент Трампа на виборах Джо Байден заявив, що вибрати заміну Гінзбургу повинен вже переможець листопадових виборів.