В Україні практично кожен багатоквартирний будинок споживає вдвічі більше тепла, ніж потрібно. Голова Асоціації ЖБК та ОСББ Костянтин Киричук розповів, як можна зекономити.

Читайте Знай в Google News!

Вартість опалення житла в Україні досить висока - тарифи вищі, ніж в європейських країнах. Разом з тим, близько половини оплачуваного українцями тепла не ефективно, пише РБК.

Утеплені будівлі більш енергоефективні і на їх обігрів не потрібно витрачати багато палива. Якщо на сам тариф вплинути пересічній родині складно, то на суми в платіжках може вплинути кожен. Наприклад, в минулому опалювальному сезоні вартість за обігрів одного квадратного метра могла відрізнятися в Києві в три рази. У той час як одні платили 30 грн за квадрат, іншим доводилося віддавати близько 10 грн

Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Для того щоб не переплачувати, необхідно створити ОСББ. Це може зробити кожен. Після цього можна буде почати збирати гроші на підвищення теплоефективності будинку. Крім того, деякі багатоповерхівки можуть домогтися отримання допомоги від місцевої влади або отримати грант. У Києві, як і в більшості інших міст, з місцевого бюджету готові компенсувати 70% витрат на тепломодернізацію. Незважаючи на наявність можливості, таку ініціативу впровадило тільки 20% багатоквартирних будинків столиці.

Іноді трапляється, що додаткові внески взагалі не обов'язковий: великі будинки іноді мають запас невикористаних коштів. Тобто суму, яка і так залишилася на рахунку, в кілька разів збільшать і можна буде, наприклад, поміняти вікна в під'їзді або встановити індивідуальний тепловий пункт.

"Великий будинок збирає великі внески. Відповідно в ньому є ресурс. За рік на рахунках мого будинку (359 квартир) акумулюється 50-60 тис.грн. Програма 30 на 70 вимагає, щоб на рахунку ОСББ було як мінімум 30% від того, що хочете витратити, решту дадуть з бюджету. Якщо у мене є 50 тис., то ще мінімум 75 тис. мені дадуть", - розповідає Костянтин Киричук.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, киян нагодують дешевими яблуками та помідорами, де шукати Антонівку по 20 гривень.

Як повідомляв Знай. ua, інфляція восени: як відіб'ється на цінах і чого чекати українцям.

Також Знай. ua писав, що українців нагодують гречкою за ціною лобстерів, рекордне подорожчання.