Авокадо виявився не просто корисним, багатим мікроелементами і вітамінами плодом. Згідно з дослідженнями вчених з австралійського університету Квінсленда, авокадо- "плід майбутнього" так як його пагони здатні витримувати кріозаморозку. Зразки сучасних сортів, виявляється, можна заморозити і представити майбутнім поколінням. А якщо здійсниться ідея з колонізацією Марса, диво-плід можна буде відправити і туди, пише foodandwine.

"Мета заморозки полягає в тому, щоб зберегти важливі сорти авокадо і ключові генетичні ознаки від можливого знищення такими загрозами, як лісові пожежі, шкідники і хвороби, — розповів докторант Кріс О'брайен, — рідкий азот не вимагає електрики для підтримки своєї температури, тому успішне заморожування зародкової авокадо є ефективним способом збереження клонального рослинного матеріалу протягом невизначеного періоду часу".

Кріса О'брайена не надто турбує, що його теорія звучить як наукова фантастика. "Заморозити авокадо можна за аналогією з тим, як кріоконсервують людську сперму і яйцеклітини" — після розморожування авокадо залишиться живим, розповідає експерт.

Авокадо
Авокадо, фото: Pixabay

"Приблизно через два місяці у рослин з'являються нові листя, і вони готові до вкорінення перед тим, як їх висадять у відкритий грунт. Близько 80 з цих відновлених рослин авокадо зараз ростуть у шкільній теплиці", - горовіт Кріс О'брайен.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вчений розповів, що був проведений відповідний експеримент, для якого відібрали проростки двох сортів авокадо. І показник успіху в цих експериментах склав більше 60%. Повернення до життя проростків після заморозки зайняло всього 20 хвилин. Докторант уточнив, що під" оживанням " слід розуміти запускжизнеобеспечивающих процесів на клітинному рівні.

Авокадо
Авокадо, фото: Pixabay

"Можна припускати, що пагони авокадо здатні витримати кріозаморозку для відправки на Марс, коли в цьому буде необхідність, — сказала професор центру садівництва Університету Квінсленда Ніна Міттер, — крім того, мова йде про захист світових запасів авокадо тут, на землі, і забезпеченні того, щоб ми задовольняли попит нинішнього і майбутніх поколінь".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, раніше на Мамай-горі зробили найвизначніше відкриття 2020 року: Про що свідчить фрагмент кераміки III ст. До н. е

Як повідомляв портал " Знай.ua", на дні озера знайшли меч X століття: рентгенівський знімок зброї відкрив особливий символ

Також " Знай.ua " писав, несподівана знахідка змусила переглянути історію людства - все було зовсім не так, як вважалося досі