У Камбоджі вперше в історії присвоїли звання героя і вручили золоту медаль щуру. Про це повідомила британська благодійна організація PDSA, яка і присудила тварині нагороду.

Звір на ім'я Магава-гігантський африканський сумчастий щур. Ось уже понад 7 років 70-сантиметровий звір допомагає саперам знаходити і знешкоджувати міни.

На полях в Камбоджі з часів громадянської війни 1970-1980 х років донині зарито близько шести мільйонів мін. Лише за минулий рік їх вибухи забрали життя 77 осіб. Близько 40 000 жителів країни мають ампутовані кінцівки, і ця сумна цифра є найвищою в світі.

Магава працює набагато швидше людей з металошукачами. У той же час, щур занадто легкий, щоб міна здетонувала. Будучи спеціально навченим звіром, Магава знаходить міни по нюху, вловлюючи запах речовини в складі вибухівки. За свою кар'єру Магава допоміг знайти 39 наземних мін і 28 боєприпасів, що не розірвалися.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

З 1943 року Організація PDSA вручає нагороди тваринам, які відзначилися хоробрістю у військових умовах, а з 2002-го - ще й тим, які проявили особливий героїзм у мирний час.

"За відданість обов'язку і порятунок життів в ході виявлення і знешкодження смертоносних наземних мін в Камбоджі", - свідчить сертифікат, переданий щурі Магаві. Коли щура нагороджували медаллю, вона задоволена лизала руки, ніби все розуміла.

Нагадавши, Знай писав, що в мережі показали відео, на якому головним героєм виступає річка Тиса. Її природна краса захоплює дух.

Також Знай передавав, що українець поставив незвичайний рекорд. Чоловік зробив татуювання на висоті 4 кілометри.

Нещодавно Знай передавав, що 54-річний Микола Лиховидов в черговий раз поставив рекорд України як найстаріший професійний футболіст.