Багато українців, які готуються стати або вже є пенсіонерами, задаються питанням - "Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому працював громадянин у шкідливих умовах, працювало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?".

Читайте Знай в Google News!

Відповідь на це питання є у експертів видання "Пенсійний кур'єр", який вони опублікували в мережі Facebook.

- Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 (далі - Порядок 383).

Українські пенсіонери, скріншот: YouTube
Українські пенсіонери, скріншот: YouTube

- До пільгового стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем вважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками № 1 і № 2, не менше 80% робочого часу, встановленого для працівників даного виробництва, професії або посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних з виконанням трудових обов'язків.

- Згідно з пунктом 7 Порядку 383 у разі неритмічної роботи підприємства або організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 - при шестиденному робочому тижні і на 21,2 - по п'ятиденному робочому тижні.

- У такому ж порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств і організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних і т.д.), зайнятих повний робочий день на роботах зі шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших компаній і організацій за професіями і на посадах, передбачених списками.

Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook
Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, українцям розсилають підроблені штрафи за порушення ПДР: під прицілом довірливі пенсіонери.

Як повідомляв Знай.uа, пенсії в Україні: на що розраховувати людям після роботи у шкідливих умовах.

Знай.uа писав, у Мінсоцполітики представили план захисту одиноких діток: як українці можуть їм допомогти.