Накладання шалених штрафів, урізання зарплати чиновникам, проходження "фейс-контролю" на доброчесність – які тільки пропозиції не були оприлюднені на офіційних сайтах Кабміну і Офісу президента. Та, схоже, внаслідок виниклих пост-карантинних труднощів із пошуком роботи і відсутності фінансової допомоги з боку держави, українці дійшли до найкритичніших методів боротьби із корупціонерами, пропонуючи ввести смертну кару. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Покарання за збитки та податок на офшорні рахунки

Пропозиція про "Запровадження смертної кари за корупційні злочини державних посадовців всіх рівнів!" з'явилася днями на офіційному сайті Верховної Ради.

"Запровадити Закон про Смертну кару для Державних посадовців всіх рівнів за створення та участь у корупційних схемах, отримання хабарів у розмірі від 5 мінімальних зарплат, а також відмову від співпраці з Державними та Міжнародними слідчими органами, надання повної інформації про обсяг заподіяних збитків та всіх осіб причетних до злочину", – зазначає автор електронного звернення Олександр Урбанський.

Популярні новини зараз
Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Ще одне, днями додане, електронне звернення стосується "офшорних зон".

"Подати, розглянути і ввести в дію закон, що передбачає податок на кошти, які виводяться з країни в офшорні зони", – пише автор петиції, оприлюдненої 6 жовтня, Петро Конопленко.

Офшори, гроші - фото 24.ua
Офшори, гроші - фото 24.ua

Не обійшлося і без "поправок" до закону про Державний бюджет.

"Затвердити законодавчо, та зобов'язати всіх сплачувати внески до Пенсійного фонду з всієї отриманої заробітної плати, а не з суми, обмеженої 15 000 гривень. Сплачувати всім, в повному обсязі 22 % і з 20 тисяч гривень і з 500 тисяч і з 1 мільйона заробітної плати", – пише автор петиції "Про внесення змін до закону про Державний бюджет" Геннадій Соколов.

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Нагадаємо, що поданий Урядом Проект бюджету України на 2021 рік, розкритикувала більшість депутатських фракцій і груп – нардепи наголосили не тільки на купі "ефімерних" цифр у видатках "верхівки" держструктур , а й урізання фінансування важливих для країни Міністерств.

"Програми Уряду досі нема, а ви нам даєте бюджет, за який ми повинні голосувати – це як зрозуміти? Яка у нас, взагалі, стратегія і куди ми рухаємось? Ось дивлюся я ваш бюджет: діяльність президента та Офісу президента – збільшуються видатки на 358 млн грн. Це на що, на відосики? Мільярда їм вже замало? Апарат Верховної Ради – плюс 244 млн грн, а ми що, вже "епоху бідності" перемогли? Кабмін – плюс 190 млн грн, Державне управління справами/ДУСЯ, тобто це дачі, на яких відпочивають наші чиновники – плюс 725 млн грн, Офіс Генпрокурора – плюс майже 2 млрд грн, а де посадки, на що вони виділяються?", – зазначив Голова підкомітету з питань дотримання антикорупційного законодавства у сфері реформування оборонно-промислового комплексу Комітету Верховної Ради Антон Поляков.

Хто отримав відповідь від Парламенту?

Серед цьогорічних осінніх петицій по-справжньому унікальною стало звернення "Родичів загиблих в українсько-російській війні вимагають створення ТСК щодо розслідування можливої державної зради". Необхідну для розгляду парламентарів кількість голосів вона набрала всього за тиждень.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Ми, родичі і близькі українських воїнів, які загинули захищаючи Україну у найбільш важкий період російські агресії, з гірким подивом читаємо в різноманітних ЗМІ шокуючу інформацію про те, що операція з вивезення в Україну російських найманців, і бійців ПВК «Вагнер» була зірвана. За наявними даними йдеться про осіб, причетних до збиття українських військових літаків "Іл-76" у Луганську, військових літаків "Су-25" та гелікоптера "Мі-8" під Слов'янськом. А також до збиття російським "Буком" малайзійського Боїнгу MH17, внаслідок чого було вбито 298 громадян інших держав. Ми вимагаємо притягнути до відповідальності тих, хто підставив під загрозу життя українських розвідників, які працювали над цією операцією", – пише автор звернення, що за короткий термін набрало 25843 голоси на сайті Верховної Ради.

Наприкінці вересня підписанти отримали офіційну відповідь від Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Кінцеве рішення щодо створення ТСК прийматиметься шляхом голосування.

Чи наберуть необхідну кількість у понад 25 тисяч голосів вищезазначені звернення, та які петиції все ж дійдуть до розгляду Парламенту, читайте у подальшому на порталі Знай.ua.