У боротьбі за незалежність України під час Другої світової війни та в післявоєнний період, активну участь брали жінки. Вони складалися в лавах ОУН-УПА, і виконували найрізноманітніші функції, від зв'язку, до участі в бойових діях і диверсіях. Згадаймо кілька жінок, які зробили значний внесок у боротьбу за незалежність нашої країни.

Богдана Світлик приєдналася до Організації Українських Націоналістів ще у 13-річному віці. До 1937 року вона завідувала загонами, що діяли в гімназіях, а потім стала довіреною зв'язківкою Мирослава Грабовського. Богдана брала участь в ОУН до 1948 року, поки не потрапила в облаву чекістів. Під час облави вона була вбита.


Людмила Фоя в 1941 році була студенткою Київського медичного інституту, коли відбувся її перший контакт з ОУН. Вона активно займалася пропагандою визвольної боротьби серед студентівхр, а також зв'язківкою. Після арешту в 1944 році була змушена стати агентом НКВС, але вела "подвійну гру". З її допомогою вдалося виявити і ліквідувати кілька радянських агентів. Загинула в 1950 році під час облави, підірвавши гранату біля голови. Таким чином, їй вдалося ліквідувати і кілька важливих документів.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще


Життя Катерини Зарицької склалося інакше, ніж у Світлик і Фої, але не менш трагічно. Їй вдалося дожити до глибокої старості, і померла вона лише в 1989 році. Вона займалася пропагандою ідей ОУН серед молоді, а також була учасницею "бойової п'ятірки" під керівництвом Марії Кос. Була затримана в 1948 році і засуджена на 25 років таборів. Пройшла весь термін, проте вийшла з в'язниці вже в похилому віці, а її чоловік – Михайло Сорока, до того моменту вже помер.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в мережі з'явилися архівні знімки лідера кубинської революції Ернесто Че Гевари.