Вакцину винайти досить нескладно, складність складають саме випробування вакцини, які в спокійний час займають близько 15 років. Про це розповів вчений-генетик і ведучий проекту на СТБ Олександр Коляда у своєму Facebook.

Читайте Знай в Google News!

"вся суть вакцини в тому, щоб познайомити імунну систему людини з нешкідливим вірусом або його шматком. Після такого знайомства клітини імунної системи починають займатися своїми прямими обов'язками-зберігати інформацію про цей вірус (місяці/роки/все життя), вистоювати систему швидкого розпізнавання і нейтралізації вірусу в разі майбутнього контакту з ним. Ні, чіпів у вакцинах немає. Ні, аутизм не викликають. Так, допомагають", - пише генетик.

Вчений розповів про фази, які повинна пройти кожна вакцина перш, ніж з'явиться на полицях аптек. І починається все з доклінічних досліджень, які проводяться на тваринах і ставлять собі за мету відсікти вбивчі препарати. На наступному етапі його починають акуратно давати людям. Від коронавірусу на такому етапі знаходиться рекордні 151 препарат.

1 фаза зазвичай займає 1-2 роки, але її сильно прискорили для коронавірусу.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

" на цій стадії тестують безпеку препарату для людей. Зазвичай достатньо кількох десятків людей. Зараз 25 вакцин проходять цю стадію, і часто її поєднують з другою фазою для прискорення процесу", - пише вчений.

На 2 фазі тестують ефективність і підбирають дозування близько 2 років вже на сотнях людей. На даний момент на цій стадії знаходиться 7 вакцин.

" 3 фаза. Зазвичай займає 3 роки, і в ній вакцину тестують вже на тисячах людей. Тут вже тестують підібрану дозу і схему вакцинації на різних групах людей і дивляться на віддалені ефекти (наскільки це можливо). На цій стадії зараз 10 вакцин від ковід. Після цього йдуть процедури ліцензування, з перевіркою всіх проведених стадій (ще 1-2 роки). В кінці-процес налагодження масштабного виробництва. Це теж складно, тому що 100 доз вакцин на планету – це ще шкідливіше ніж відсутність вакцини. Буде колапс. Потрібні мільйони і мільярди доз. За етапами проходження стадій вакцинами від ковід можна стежити на спеціальному ресурсі ВООЗ (2). Існує кілька видів вакцин", - пише генетик.

ЧТО ТАМ ПО ВАКЦИНАМ ОТ КОВИДА? Изобрести вакцину относительно не сложно, еще проще написать о том что вакцина...

Geplaatst door Alexander Koliada op Donderdag 15 oktober 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, ВООЗ назвала тих, кому доведеться чекати вакцину проти covid-19 до 2022 року.

Як повідомляв Знай. ua, коли чекати вакцину від коронавірусу, директор експертного центру МОЗ Тетяна Думенко дала невтішну відповідь.

Також Знай. ua писав, що вакцина від Covid-19 пройде випробування в Україні: скільки добровольців погодилися на експеримент.