Українські банки попереджають своїх клієнтів - незабаром очікуються досить серйозні перевірки. Контроль стане жорсткішим, і що ж потрібно знати українцям. Тепер банки будуть жорстко перевіряти операції своїх клієнтів з високими ризиками.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню Національного банку України в мережі Facebook.

Публікація НБУ, скріншот: Facebook
Публікація НБУ, скріншот: Facebook

Банки починають використовувати ризик-орієнтований підхід і кейсову звітність про підозрілі операції клієнтів після того, як почав діяти новий закон про фінансовий моніторинг. По суті кажучи, тепер у фінансових установах будуть ретельніше перевіряти операції клієнтів з високим ризиком, а також передбачається менша увага для звичайних операцій.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

ПриватБанк, фото minfin.com.ua
ПриватБанк, фото minfin.com.ua

"Якщо у банку виникла підозра, що операція пов'язана з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення, він повинен негайно повідомити Держфінмоніторинг про свої підозри. І додати до звіту свої обґрунтовані висновки і документи", - розповіли в прес-службі регулятора.

Ощадбанк, фото: Знай.ua
Ощадбанк, фото: Знай.ua

Європейські експерти MONEYVAL надали відомості, згідно з якими найбільший ризик представляють "операції з переведення в готівку в Україні і з коштами, отриманими в результаті корупції". В силу цього слід максимально швидкими темпами надавати відомості про проведення таких операція для Держфінмоніторингу.

"Банки повинні розробити правила перевірки фінансових операцій, які б допомагали швидко виявляти підозрілі операції і діяльність", - заявили в прес-службі НБУ.

Виявлення підозрілих операцій банком має відбуватися наступним чином:

- потрібно розробляти показники, щоб визначати підозрілі операції або діяльність;

- слід автоматизувати процес виявлення підозрілих операцій;

- банки повинні постійно аналізувати підозрілі операції;

- якщо підозра підтвердилася, то потрібно скласти висновок і проінформувати Держфінмоніторинг.

"Банкам було представлено міжнародні стандарти і вимоги з цього питання, приклади інших країн і виявлені українськими банками "кейси" підозрілої діяльності клієнтів", - підсумували в прес-службі НБУ.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, не минуло й тижня: після оновлення в роботі "Приват24" виникли серйозні проблеми.

Як повідомляв Знай.uа, ПриватБанк двічі списує гроші з карт українців: "Втрачаєте довіру".

Знай.uа писав, популярні банки дозволили українцям отримати документи через "Дію".