Якщо перші симптоми захворюваності дітей або дорослих - підвищена температура, кашель, біль у м'язах, необхідно насторожитися. І упевнитися, що у вас дійсно ГРВІ, а не коронавірус. Але як правильно розпізнати? Поговоримо про це більш детально.

Обережно! ОРВІ чи коронавірус?

В умовах пандемії коронавіруса необхідно бути досить обережними, щоб у домашніх умовах прийняти правильні заходи обережності. Підвищена температура, кашель, біль у м'язах... - загальна подібність перших ознак ГРВІ та коронавіруса призводить до постановки неправильного діагнозу вдома.

І якщо хворому здається, що у нього звичайна застуда або легке нездужання, усе одно варто насторожитися. Профілактика й внутрішня підготовка до можливого інфікування дозволить запобігти негативних наслідків. Тим паче, що останнім часом спостерігається зростання захворюваності на COVID-19.

І якщо ГРВІ для українців - звична справа, особливо восени та навесні, то боротьба із коронавірусом досі залишається для медицини загадкою. Ліків проти нового типу захворювання поки немає.

І чутки про те, що специфічна вакцина проти COVID-19 скоро до нас надійде, не виправдані. Досі йде вивчення певних лікарських засобів, чия ефективність перевіряється у рамках клінічних досліджень.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Одні пацієнти переносять коронавірус легко. Інші - більш складно. І практично випадають із життя на кілька днів Але у будь-якому випадку мучитися кашлем та болем у горлі нікому неприємно.

Поки розшифровка COVID-19 у процесі. Медики не перестають шукати надійні ефективні способи боротьби із захворюванням. Однак і самі хворі повинні безпечно купірувати прояв небезпечного коронавіруса. Адже навіть якщо одна людина легко переносить COVID-19, то іншій, що від нього захворіє, це може вартувати життя.

Давайте дізнаємося: як довго хворий є вірусоносієм? Скільки може триматися ГРВІ, коронавірус? Які існують кращі методи профілактики захворюваності, процедури? І яку профілактику рекомендує доктор Комаровський? Читайте про схожості та відмінності у симптомах ГРВІ й корнавіруса.

Які ознаки, симптоми захворювань?

Перш за все ГРВІ вражає органи дихання. Передається захворювання повітряно-крапельним шляхом. Його можуть спровокувати найрізноманітніші віруси - їх дуже багато, понад двохсот видів.

Час із моменту зараження до розвитку ГРВІ - 2 дня. Загальна інтоксикація організму проявляється головними болями, спостерігається підвищена температура тіла, ломить суглоби, м'язи. Респіраторні симптоми - нежить, кашель, біль у горлі.

Найчастіше на гостру респіраторну вірусну інфекцію хворіють усе ж таки діти. Гострий період розвитку ГРВІ може характеризуватися почуттям ослаблення, розбитості у хворого. Однак це не завжди так. Якщо одна людина може повноцінно працювати, а дитина - гратися, то у іншої буде слабкість і знижена працездатність.

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

У деяких дорослих у разі захворюваності на ГРВІ навіть може не підніматися температура. Однак хворий усе одно заражає оточуючих, тому інфікований повинен перебувати вдома.

Тож не варто переоцінювати свої можливості. Адже у разі, якщо хворий переноситиме хворобу на ногах, ГРВІ триватиме. І виникнуть різного роду ускладнення: синусит, отит, пневмонія і т.д.

Щоб лікування було ефективним, важлива шпиталізація або постільний режим у домашніх умовах. Гострий період ГРВІ пройде через 3-4 дні. Нежить зменшиться, зникне біль в горлі тощо.

Однак у разі, коли минув уже тиждень із початку хвороби, а у хворого симптоматика триває, доводиться говорити про ускладнення. Вірус може проникнути у легені, вразити їх, активно розмножуватися у дихальних шляхах та вражати інші органи.

У разі захворювання на коронавірус, доводиться мати справу із підвищенням температури тіла. Виникає підвищена слабкість, стомлюваність, сухий кашель. Крім цього, можуть з'являтися й інші ознаки. Але усе це індивідуально: у одних людей вони проявляються, у інших - ні (залежить від імунітету та наявних інших захворювань).

Можуть також спостерігатися втрата нюху й смаку, діарея, різні больові відчуття у суглобах та м'язах, біль у горлі, висип на шкірі, головний біль, кон'юнктивіт. Якщо захворювання набуває більш важкої форми, буде задишка, утруднене дихання. Варто говорити про утворення сильного болю у грудній клітці, відчуття здавленості у ній. А також порушення мови й опорно-рухових функцій.

На відміну від ГРВІ, середній проміжок часу між інфікуванням та появою перших симптомів - 5-6 днів. Але іноді й 14. У будь-якому випадку тому, хто є вірусоносієм, варто самоізолюватись.

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, скрін - YouTube
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, скрін - YouTube

Хворим, у яких короновірус виражений слабо, можна перебувати у домашніх умовах. У разі сильно виражених симптомів, варто звернутися до лікарні. Спочатку медики рекомендують зателефонувати й попередити про своє захворювання та необхідну шпиталізацію.

Чи можна швидко вилікувати захворювання?

Приписувати самому собі антибіотики при ГРВІ не рекомендується. Мікроби, які спровокувала застуда, антибіотиків не бояться. І сенсу від них у даному випадку не буде. Більш того, імунітет серйозно постраждає.

Антибіотики при ГРВІ потрібні, якщо вірус ускладнився бактеріальною інфекцією. Однак призначати таблетки й антибіотики може тільки лікар. Неправильне лікування ГРВІ загрожує тим, що захворювання може ускладнитися. У такому випадку знадобиться аналіз крові, який допоможе діагностувати інфекцію. Та відрізнити бактеріальну від вірусної.

Вплив на вірус у даному випадку має бути комплексним. Оскільки збудників ГРВІ дуже багато, складно дізнатися, який саме вірус уразив хворого. Щоб результати впливу на пацієнта були позитивними, терапевти призначають противірусні препарати.

Бувають випадки, коли до лікарні звертаються лише, коли потрібна довідка. Однак в умовах пандемії коронавируса потрібно бути досить уважними, щоб розуміти, із яким саме захворюванням хворий має справу. Та щоб справа не дійшла до небажаних ускладнень.

Оскільки боротися із коронавірусом вакциною ми поки ще не можемо, важливо дотримуватися здорового способу життя. Такі емоції як стрес, психологічні розлади також впливають на загальний стан здоров'я.

Тим, хто помітив у себе ознаки коронавіруса, варто самоізолюватись. Якщо захворювання слабко виражене, його можна лікувати вдома. Важливо запобігти його розповсюджуваності. При задишці й перших ускладненнях варто звернутися за медичною допомогою.

Раціон хворого повинен бути легким. Важливо їсти 5-6 разів на день, але маленькими порціями. Пити багато рідини - не менше 1,5 л теплої води на день. Крім цього, вживати чаї, морси, супи, які допоможуть запобігти зневодненню. І посприяють виведенню мокротиння з носа та легенів.

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Що рекомендує доктор Комаровський?

Євген Комаровський каже, що у разі захворюваності на коронавірус, не варто скасовувати прийом препаратів, які хворий до цього застосовував (від гіпертонії і т.д.) Як жарознижуючий рекомендує парацетамол. Ці таблетки можна приймати тричі на день по 500 мг.

Він каже, що показаний також ібупрофен - 3-4 рази на день не більше 1200 мг за всі прийоми впродовж доби загалом. Альтернативу лікам бачить у рідини. Доктор рекомендує чаї, компоти, соки, морси. Радить пити ці напої солодкими, щоб надати організму сил боротися із вірусом.

У раціоні повинна переважати їжа, що багата на вуглеводи. Потрібно їсти каші, фрукти, ягоди, мед, шоколад. Євген Комаровський вважає, що не варто весь час лежати. Краще сидіти або напівлежати. А також контролювати озноб.

Щодо лікування ГРВІ виділяє 7 основних правил:

  • Вільний режим: хочеться лежати – варто лежати, сидіти – зробити це, постояти чи походити – виконати бажане.
  • Харчування - за апетитом і у міру.
  • У раціоні має переважати питний режим: соки, морси, водичка, чай, компот - чим більше рідини у організмі, тим легше пропотіти й знизити температуру, а також вивести слиз.
  • Створення правильних параметрів повітря. Температура повітря +18-+22°С, вологість - до 70%. Нормальна температура у приміщенні, за словами доктора Комаровського, - +18°С. Повітря повинне бути прохолодним.
  • Правильно одягатися. Не варто у разі, якщо дитина захворіла, кутати її. І надто тепло одягати.
  • Носове дихання - промивання носа соляним розчином. Якщо ніс зовсім не дихає, - судинозвужувальні краплі.
  • Використання ліків. Вдома при ГРВІ самостійно можна використовувати для дітей та дорослих жарознижуючі засоби, але тільки, коли вже хворому погано.

Якщо ГРВІ у грудничка, можлива терапія також буде починатися із правильного догляду: провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. У теплу погоду добре гуляти, якщо, звичайно ж, дозволяє температура грудничка.

Не занадто годувати малюка, не кутати. Прикладати до грудей за бажанням. Його апетит може бути знижений, тому не варто переживати із цього приводу. Противірусних препаратів для новонароджених не так багато. І краще звернутися за консультацією до лікаря, який із них приймати у разі необхідності.

При вагітності методи лікування будуть залежати від ступеня ураженості. Лікувати нежить варто соляними розчинами. При високій температурі важливий контроль лікаря. Адже самолікування може мати негативні наслідки. У даному випадку варто використовувати натуральні компоненти, які будуть безпечними для майбутнього малюка.

Яка профілактика захворюваності грипу, ГРВІ та коронавіруса?

Грип є одним з видів ГРВІ. Він протікає важче, ніж інші вірусні респіраторні інфекції. Як і коронавірус, може супроводжуватися ускладненнями. Профілактика захворюваності на грип та ГРВІ передбачає, перш за все, особисту гігієну.

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Як і у випадку із коронавірусом, потрібно ретельно мити руки із милом. Джерело поширення захворювання - хвора людина. Саме тому варто уникати рукостискань. Із метою профілактики грипу, ГРВІ, коронавіруса варто уникати зіткнення із людьми у громадських місцях, із перилами, поручнями тощо

Не варто чіпати руками область носа, очей, рота. У період епідемії варто промивати ніс соляним розчином: на 0,5 л води пів чайної ложки солі. Для дітей та дорослих, які не сприймають такий варіант, можна купити спеціальний засіб у аптеці. Такі дії для вірусу згубні.

Одягати маску обов'язково й при епідемії ГРВІ, не тільки коронавіруса. Це потрібно для того, щоб виключити потрапляння частинок слини при чханні або кашлі. Варто уникати великого скупчення людей у приміщенні. Така поведінка убезпечить вас.

Крім цього, необхідно приділяти час провітрюванню, а також вологому прибиранню. Адже віруси люблять теплі пилові приміщення. Будь-яка вірусна хвороба не любить такі методи як правильне балансувати харчування та здоровий спосіб життя. А ще віруси бояться спорту й прогулянок на свіжому повітрі.

Однак якщо у випадку із грипом іта ГРВІ ВООЗ вважає виправданою вакцинацію, то у випадку із коронавірусом цього на сьогоднішній день немає. Від грипу та ГРВІ медики рекомендують проводити вакцинацію восени.

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Активна імунізація на сьогоднішній день - кращий дієвий спосіб для профілактики проти грипу. Оскільки проти коронавіруса вакцинації поки що немає, рекомендуємо використовувати вищезазначену профілактику, що допомагає запобігти поширенню інфекції та інфікування організму.

Фото

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels
Як не захворіти на ГРВІ, симптоми та способи лікування, фото - Рexels

Відео