Пленарне засідання Верховної Ради, що відбулося 20 жовтня, позначилося одразу кількома гучними візитами. Одразу після виступу президента України Володимира Зеленського "естафету" перехопив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Та от тільки обійтися звичайною промовою профільному міністру таки не вдалося, а результатом дискусії стала пропозиція про його звільнення. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Максим Степанов, фото: Обухiвська РДА
Максим Степанов, фото: Обухiвська РДА

Спори привели до пропозиції звільнення: де тестування та підготовлені лікарні?

За словами профільного міністра, одним з вагомих вжитих Урядом заходів за місяці поширення вірусу є кількість підготовлених ліжок: якщо на початку епідемії їх було 12 700, то зараз їхня кількість дорівнює 42 тисячам, а до 10 листопада має збільшитися до 52 тисяч. Так само, як і кількість ПЛР-тестувань, яка за півроку збільшилася з 200 одиниць до близько 35 тисяч на добу.

Та от тільки ані громадським активістам, що котрий місяць поспіль допомагають українським лікарням, ані тисячам громадян, які вимушені за власні кошти здавати тест в приватних медзакладах, взагалі важко назвати заслуги Уряду.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Саме тему відсутності конкретних дій з боку Кабміну підняли і присутні в сесійній залі нардепи. Більше того, ця проблема призвела до підняття питання про звільнення Максима Степанова з посади.

"Ми у травні ухвалили закон для протидії коронавірусу. І щодо широкомасштабного тестування людей як з симптомами, так і контактних, і медиків, і представників Нацполіції. Ви, колеги, бачите його зараз в Україні? І я не бачу! Я постійно бачу людей, яким або не роблять тести, або тих, хто результатів тестів чекає кілька тижнів, коли вони їм вже не потрібні. Тут також прописана підготовка лікарень 2 та 3 хвилі, а також тимчасових шпиталів. У нас зараз підготовлені лікарні? Ні, у нас нікуди класти людей – кладуть в коридорах або просто відправляють додому. МОЗ цей закон не виконало. Тому давайте розглянемо ще і постанову про відставку пана Степанова, яка була зареєстрована ще в липні", – зазначила з трибуни народний депутат України Ольга Стефанішина.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Що ж стосується оснащення лікарень, то, за повідомленням міністра, наразі в українських медзакладах 4600 апаратів ШВЛ, з яких нині задіяно 10 %. До кінця року до українських лікарень буде поставлено 11 млн одиниць засобів індивідуального захисту.

"Тиждень тому Кабмін рекомендував місцевим радам відправити достроково на канікули навчальні заклади. Що відбулося? Хтось розпочав канікули раніше, хтось – ні. Я вважаю, що це недоречно, якщо є загроза епідемії, рекомендувати щось – потрібно вимагати. І друге: є велика проблема з тестуванням громадян – величезні черги, які ростуть швидше ніж росте кількість захворюваних. Це вже зараз дуже велика проблема", – підкреслює народний депутат України Максим Бужанський.

В свою чергу, Максим Степанов зазначив, що рішення щодо канікул приймається безпосередньо закладом освіти на основі рішення власника закладу – це виключно органи місцевого самоврядування.

"Щодо тестування – ми знаємо про цю проблематику, ми бачимо в яких містах виникає ця проблема. Зараз це Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Одеська області, місто Київ, немає проблем в Закарпатті, Чернівцях і решті міст. Єдиний шлях, яким ми йдемо з квітня – збільшення кількості тестувань. Ми закуповуємо обладнання, навчаємо фахівців і збільшуємо: зараз 30 – 35 тисяч, 50 тисяч – середина листопада, 75 тисяч – до кінця року", – відповів міністр.

Лабораторія, коронавірус, фото: Pixabay
Лабораторія, коронавірус, фото: Pixabay

Визначено 4 рівні небезпеки: коли чекати біди?

В свою чергу, міністр охорони здоров'я заявив про те, що Україну може чекати катастрофічна нестача медичних працівників, оскільки вже у містах, де ситуація дуже напружена, медики працюють на межі людських можливостей.

"Ми готуємося до будь-якого розвитку подій – в тому числі, і до найгіршого сценарію – і розробили детальний план, що враховує спроможність системи охорони здоров'я і визначає алгоритм дій, відповідно до 4 рівнів небезпеки. 1 рівень – ми зараз тут – коли щоденна кількість випадків в межах 5-7 тисяч, 2 рівень – заповнення ліжок фонду хворими на COVID-19 буде складати 70 % по країні, щоденна кількість нових хворих 8-10 тисяч, на цьому рівні ми можемо опинитися в найближчі тижні", – відзначив Максим Степанов.

Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук
Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук

За необхідністю, медперсонал залучатиметься з інших напрямків та за контрактом. Останні ж дві позиції можуть стати вкрай критичними для України. Показники 3 рівня створеного плану – 11-15 тисяч хворих на COVID-19 на добу, а заповненість ліжок дорівнюватиме 85 %.

"Тут додатково до заходів 2 рівня ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень в країні із застосуванням повного переліку обмежень "червоного рівня" епідемічної небезпеки. Буде розпочато мобілізацію всіх медичних та інших категорій працівників, буде організована робота всіх відомчих закладів для цивільного населення, а також забезпечена робота польових шпиталів. 4 рівень, коли щоденна кількість випадків буде близько 20 тисяч – ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу і медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги", – підкреслив міністр охорони здоров'я, звернувшись до нардепів з вимогою припинити політичні баталії і розпочати спільну боротьбу з поширенням вірусу.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Проте, вже зараз кожен з нас хоча б у незначній долі може допомогти лікарям, додавши до лайків і тематичних постів у соцмережах гарантоване носіння індивідуальних засобів захисту в реальному житті та дотримання соціально безпечної дистанції.