Щорічно в середині осені в Україні переводять час на годину назад. Однак медики застерігають – це може викликати проблеми в організмі, зокрема, депресію, безсоння і навіть інфаркти.

Розповідаємо, коли потрібно перевести час і як пережити зміни без шкоди для вашого здоров'я.

Якого числа потрібно перевести час на зимовий: дата

Перевести годинник на зимовий час в 2020 році потрібно в останню неділю жовтня – а саме, о 4:00 в ніч на 25 жовтня.

Майте на увазі, що сучасні гаджети переводять час автоматично, а ось стрілки настінних і наручних годинників потрібно буде покрутити самостійно. Якщо ж ваш телефон або комп'ютер не перевів годинник, то в налаштуваннях слід вибрати правильний часовий пояс – Україна, Київ.

Чому відбувається переведення часу: плюси і мінуси

Ідея переводити час з'явилася в 1784 році – тоді американський посол у Франції Бенджамін Франклін зрозумів, що така хитрість дозволить заощадити кількість використовуваний свічок.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Сьогодні ж ця ідея втратила свою актуальність, адже економія виходить порівняно невелика – всього 1-3%. З цієї причини багато країн вже відмовилися від переходу на зимовий час.

Що стосується переходу з зимового на літній час, то введення цієї системи приписують Вільяму Виллетте.

Крім сучасної України і країн пострадянського простору практика зміни режимів часу в залежності від сезонів реалізується ще в 110 країнах світу. Відмовилися від переведення годинників вже більше 60 країн світу.

Цікаво, що в 2020 році у Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо скасування переходу на зимовий час. Однак такі ініціативи обговорюються майже щороку, але до сих пір влада не прийшла до єдиної думки. Тому очікувати скасування в поточному році не варто.

Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua
Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua
Перевод часов на зимнее время - фото womo.ua

Як переведення годинників впливає на людський організм?

Традиційно, українці радіють переходу від річного до зимового часу, адже новий режим дає можливість поспати на годину довше. Однак переведення годинників несе і суттєві ризики, які можуть нашкодити нашому організму.

Так, в цей період багато хто скаржиться на болі голови і серця, недосип і дратівливість. Найбільше можуть постраждати люди з захворюваннями серцево-судинної системи – в наслідок різкої зміни ритму може виникнути інфаркт.

Пам'ятайте – знизити неприємні ефекти можна, якщо заздалегідь почати готуватися до переведення годинників.

Зменшення світлового дня в зимовий період може приводити до цілого ряду проблем – так, може виникнути апатія, депресія, зниження імунітету, зміна в режимі сну і неспання, ускладнення хронічних хвороб.

Дослідження показали, що в цей період зростає кількість суїцидів. І це не дивно, адже психіка людини повинна поступово адаптуватися до нового режиму життя, а багато людей не надають цьому правилу ніякого значення.

Також зростає кількість дорожньо-транспортний пригод. Тому лікарі рекомендують людям, що страждають від депресії або втоми, не сідати за кермо.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com
Перевод часов на зимне время, pexels.com

Як налаштувати свій організм на переведення годинників?

Щоб легко перенести перехід на зимовий час, фахівці рекомендують дотримуватися цих правил:

– важливо перебувати більше часу на вулиці, щоб організм отримував достатню кількість кисню.

– якщо це неможливо, то ретельно провітрюйте приміщення кілька разів на день.

– за три дні до переведення годинників почніть лягати спати на 15 хвилин раніше. І кожен наступний день просто збільшуйте цей час ще на 15 хвилин. Так ваш організм точно без проблем звикне до нового ритму.

– таким же чином слід вчинити і з вечерею.

– перед сном рекомендується вживати кисло-молочні продукти, фрукти та овочі.

– перед тим, як йти спати, прийміть гарячу ванну з ароматичними добавками.

Переведення годинника на літній час, pexels.com
Переведення годинника на літній час, pexels.com
Перевод часов на зимнее время, pexels.com

– також допоможе поживний сніданок з великою кількістю калорій і поживних речовин – наприклад, омлет з беконом або каша.

– виділяйте щодня 30 хвилин на прогулянку на свіжому повітрі. Бажано це робити після того, як сонце зійде – це допоможе "включити" в організмі потрібний час.

– звичайно ж, обов'язкова умова – добре висипатися. Дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно мінімум 7-9 годин сну, а дітям – 9-10 годин.

А в цілому, за висновками медиків, на адаптацію після переведення годинників на зимовий час може знадобитися не менше тижня.