Хеллоуїн — свято неоднозначне. Його прийнято відзначати в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Цей час вважається найстрашнішим в році. Свято заворожує страхітливими костюмами, кривавими образами і моторошними обличчями. Хеллоуїн асоціюється з переодяганням і веселощами, проте більшість вірять в прикмети, пов'язані з цим днем. Що можна і не можна робити в переддень Дня всіх святих — читайте в матеріалі.

Звідки взявся свято Хеллоуїн?

Точне походження цього свята невідоме. Однак більшість істориків схиляються до версії, що Хеллоуїну приблизно дві тисячі років, і Він сходить корінням в кельтську культуру.

Кельти вірили, що в день, коли вони зустрічають зиму, душі померлих повертаються на землю. Вони вітали хороших привидів і намагалися прогнати з дому поганих. Кельти надягали маски привидів і демонів, щоб відлякати злих духів танцями і шумом. У XIX столітті, завдяки ірландським емігрантам, ці традиції прийшли в Північну Америку, а потім, в XX столітті, "охопили" Європу.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

У сучасній Європі та Америці Хеллоуїн безумовно втратив свої релігійні корені, в тому числі через етнічну, культурну та релігійну різноманітність суспільства.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У слов'янській культурі це свято відоме як День поминання покійних. Спочатку його відзначали в травні, але після 835 року під сильним впливом християнства він був практично повністю витіснений з культури і перенесений на 1 листопада. Церква хотіла, щоб цей день жодним чином не асоціювався з язичницькими обрядами, і тому перенесла його на кінець року.

Хеллоуїн і християнські традиції: святкувати чи ні?

Часто можна почути думки, що, оскільки Хеллоуїн має язичницьке походження, його святкування суперечить християнським традиціям. Однак не всі знають, що звичай розписувати яйця на Великдень також має язичницьке походження. Крім того, вважається, що на сьогоднішні традиції Хеллоуїна вплинули християнські догми і випливають з них звичаї. Хеллоуїн — це вечір перед християнським "Днем Всіх Святих".

Проте, Церква забороняє Хеллоуїн, вважаючи його несумісним з християнською культурою. Священики підкреслюють, що урочистості з замаскованими учасниками і бали суперечать тій атмосфері молитви і роздумів, яка супроводжує нас у свято Дня Всіх святих і поминання покійних душ.

Зараз Хеллоуїн позбавлений свого первісного сенсу. Тому прихильники свята стверджують, що це всього лише розвага, можливість вбратися в забавні костюми і провести вільний час у веселій атмосфері. Вони не бачать нічого поганого або суперечить вірі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Таке уявлення про Хелловін дійшло і до України. Київ почав відзначати це свято в 90-і роки, і з кожним роком Хеллоуїн набирає все більше і більше прихильників. Кількість великих заходів у Києві та інших великих містах України з кожним роком зростає. Кінотеатри і театри готують особливий репертуар. Галасливі ігри проводяться вдома, в школах і навіть в дитячих садах.

Щоб задобрити духів, люди почали виносити на поріг будинку солодощі. Це перетворилося на традицію одягатися в жахливих істот і просити цукерки. Діти в цей день заходять в будинки з криками: "Цукерки або життя".

З підручних засобів здавна робили вироби, павутину, різні іграшки, щоб ними прикрасити будинок до Хеллоуїну.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Чи дозволяти дітям надягати похмурий костюм і маску, і брати участь в тематичних заходах, кожен батько повинен вирішити відповідно до своїх переконань.

Взагалі, вирізання ліхтаря з гарбуза, маскування, приготування жахливих страв — це "новинки" для слов'янських народів і прояв глобалізації, що робить культури схожими один на одного.

Найпопулярніші забобони і прикмети, тісно пов'язані з Хеллоуїном

Також з Хелловіном пов'язано безліч забобонів. І тому, коли в цей день або вечір на нашому шляху з'явиться павук, це буде знаком від померлого близької людини, що він все ще присутній в нашому житті.

В Ірландії кажуть, що Хеллоуїн-останній день, коли можна збирати дикі фрукти. Чому? Тому що вважається, що після 1 листопада вони вже можуть бути отруєні.

Ми зібрали для вас всі забобони про Хелловін, щоб ви точно знали, чого не можна, а що потрібно робити в ніч на 1 листопада.

Гарбуз

Давня легенда свідчить, що на Хелловін померлі повертаються на землю. Серед них був і грішник Джек, якого не взяли ні в рай, ні в пекло. Отже, він бродить по землі з ліхтарем в руках. Хелловінські світильники зазвичай роблять з гарбуза. Сам овоч називають ліхтарем Джека.

Крім того, сьогодні дуже популярно вирізати в гарбузі візерунок (наприклад, страшну посмішку). І це не просто декорації. Хелловінської гарбузом прийнято прикрашати будинок для захисту від злих духів.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Забобон про чорну кішку

Дане повір'я прийшло з середньовіччя. Кішки були частими супутниками жінок, звинувачених у чаклунстві. Найстрашнішими вважалися тварини з чорною шерстю, які непомітно пересувалися в темряві, а їх очі сяяли, немов повислі в повітрі. 31 Жовтня слід уникати цього звіра.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Костюми на Хеллоуїн

Костюми, маски, а також відповідний грим або макіяж є ключовими елементами забав на Хеллоуїн.

Святковий костюм або плаття повинні лякати, відсилати до привидів, відьом і підсвіченим гарбузам. Можна навіть використовувати звичайний рушник або простирадло, щоб перетворитися в приведення, вампіра, відьму або інший страхітливий персонаж.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Наряд можна зробити самим, скористатися послугами професійної швачки або вибрати з того, що пропонують магазини незадовго до кінця жовтня.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Не менш важливим елементом маскування є макіяж. Що стосується того, якими фарбами його зробити, бажано, щоб основа була біла, а тіні і підводка для очей Чорні. Дівчата можуть використовувати червону помаду.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Ворожіння на Хеллоуїн: питання про майбутнє

Головна мета даного свята — повеселитися з сім'єю, компанією, з другом або подругою. Одягнені в химерні, але в той же час класичні костюми і маски (чим похмуріше і страшніше, тим краще), люди охоче влаштовують всілякі ворожіння.

Так, незаміжні дівчата сидять в темній кімнаті і дивляться в дзеркало, поки в ньому не з'явиться обличчя майбутнього чоловіка. Однак якщо вони бачать череп замість обличчя, це може означати тільки одне — смерть протягом найближчого року.

Ще один ритуал для незаміжніх — очистити яблуко і перекинути шкірку через плече. Швидкий подивившись назад під час перекидання шкірки, можна побачити образ майбутнього чоловіка.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Багато ворожіння на Хеллоуїн стосуються подій наступаючого року. Про подробиці ворожіння можна дізнатися по блюдцям. Людина, яка бажає дізнатися своє майбутнє, сідає за стіл із зав'язаними очима. Тим часом хтось із групи розкладає кілька тарілок і на кожну, крім однієї, яку слід залишити порожній, кладе який-небудь предмет (наприклад, монету, обручку, лист), що символізує певну подію. Вміст блюдця віщує, що чекає людини:

  • блюдце з монеткою означає багатство;
  • з обручкою-велике кохання;
  • а з листочком-швидке весілля.

Порожня тарілка повідомляєте, що в році, що наступив, не буде ніяких змін.

Щоб дізнатися, які місяці нового року будуть щасливими, просто перестрибніть через дванадцять свічок (кожна представляє певний місяць), розташованих по колу на землі. Ті свічки, які не гаснуть, означають щасливі місяці.

Одним з найцікавіших ритуалів є Пророцтво на удачу, яке полягає в тому, щоб зловити зубами (не руками) одне з плаваючих в мисці або у ванні яблук. Спіймати плід, практично не пошкодивши його, віщує удачу в наступаючому році.

Є також спосіб, що дозволяє процвітати в новому році без ворожінь. Помаранчевий колір, який символізує це свято, — це колір енергії, вогню і оптимізму. Тому досить запалити на Хеллоуїн багато свічок, прикрасити будинок помаранчевими предметами, частуваннями та композиціями з квітів, які ви можете самі зібрати.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

На Хелловін можна змайструвати кумедні прикраси, слідуючи техніці, яка представлена на відео "Бери І Роби".

Що не можна робити на Хеллоуїн

- За повір'ям в ніч з 31 жовтня на 1 листопада можна залишати в будинку чорну кішку, адже вона може принести нещастя в родину.

- Забороняється залишати відкритими вікна і двері, щоб не накликати біду.

- Якщо вночі на Хеллоуїн в будинку ви побачили павука, не можна його вбивати. Вважається, що таким чином померлий родич намагається попередити про небезпеку. Щоб позбутися від павука, просто пройдіть по всьому будинку із запаленою свічкою.

- У ніч на 1 листопада можна залишати сушитися речі на мотузці, так як вважається, що після заходу сонця в речі можуть оселитися потойбічні сили. Тому людина, яка потім буде одягати цю річ, буде приносити нещастя собі і оточуючим.

- Не можна відмовляти людям в їх прохання, оскільки в особі жебрака до будинку може прийти душа покійного рідного.

Якщо ви чуєте позаду себе кроки, не можна озиратися, адже за вами можуть слідувати мертві.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

Прийшов час привидів і чаклунства: що обов'язково потрібно зробити на Хеллоуїн

- В найстрашнішу ніч в році варто неодмінно прикрасити будинок свічками, гарбузами і горіхами — вони здатні відігнати злих духів і принести удачу.

- Поставити гарбуз із запаленою усередині свічкою навпроти вхідних дверей.

- Піти в гості до сусідів на чай з частуваннями. У цю ніч мертві повертаються і бродять там, де провели більшу частину свого життя, в пошуках тепла і їжі. Треба зробити так, щоб живі були схожими на мертвих. Чим доброжелательнее сусіди будуть реагувати на гостей, тим досить будуть духи.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

- Ніч з 31 жовтня на 1 листопада ідеально підходить для того, щоб викликати духів, гадати і розмовляти про смерть. У цю ніч є шанс почути голоси з потойбічного світу, зв'язатися з мертвими і отримати бажану інформацію.

Переддень Дня всіх святих дає людям можливість розвіятися, посміятися над тим, що зазвичай лякає, і навіть самим перевтілитися в вампірів, привидів, демонів і відьом. Тому якщо ви зібралися святкувати Хеллоуїн — проведіть цей час яскраво.