Іноді власники земельних соток чи гектарів мають державний акт на ділянку старого зразка, тому коректні відомості про їхні землеволодіння досі не відображені у Державному земельному кадастрі.

У Міністерстві юстиції України нагадують, що згідно із законодавством, в Україні формування земельних ділянок фіксується в Державному земельному кадастрі, а оформлення прав на земельні ділянки – у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. І лише після внесення відомостей про земельну ділянку до обох баз даних ви можете спати спокійно.

"Належне оформлення документів, які підтверджують право власності або інше речове право на земельну ділянку, і внесення таких відомостей до Державного реєстру прав допоможе захистити вашу власність від шахрайських дій", - застерігають в Мінюсті.

В Міністерства юстиції України підготували інструкцію, як здійснити державну реєстрацію земельної ділянки за 3 кроки.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще
Крок 1
Перш за все, земельній ділянці необхідно присвоїти кадастровий номер. Це, так би мовити, ідентифікаційний код землі, без наявності якого сьогодні не можливо провести будь-які юридичні операції з ділянкою.
Для цього зверніться до найближчого розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
Перевірити (за координатами чи населеним пунктом), чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер, можна за посиланням https://map.land.gov.ua/
Крок 2
Далі варто звернутись до місцевого виконавчого органу, найближчого нотаріуса чи центру надання адміністративних послуг та подати їм необхідний пакет документів :
✅паспорт;
✅документ, який є підставою виникнення права на ділянку (наприклад, держакт на право власності на землю, договір купівлі-продажу, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину).
Крок 3
Документи, подані для державної реєстрації, розглядаються упродовж 5 робочих днів. Після цього вам залишиться лиш отримати витяг із Державного реєстру прав про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

У Мін'юсті наголошують, що державні акти на землю старого зразка є дійсними, тобто наразі держава їх визнає, але зараз головною умовою для офіціалізації статусу власника землі є присвоєння ділянці кадастрового номера, а запорукою захисту майна від шахрайських оборудок — оцифрування відповідних відомостей: внесення їх до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.