Вченим вдалося зробити доволі чудернацьке відкриття: планету, яка не закріплена в певній зірковій системі, а мандрує від об'єкта до об'єкта. Зафіксувати таке явище надзвичайно складно, особливо для останньої знахідки: OGLE-2016-BLG-1928 має досить невеликий розмір.

Читайте Знай в Google News!

Джерело: портал Phys.org

Ця знахідка доводить можливість пошуку інших невидимих ​​планет подібної маси, які вільно плавають в космосі. Всі знайдені раніше планети-ізгої були в кілька разів важче Юпітера. Зараз неясно, як часто об'єкти розміром з Землю виявляються в міжзоряному просторі. Доступні інструменти попросту не можуть побачити такі невеликі об'єкти за межами Сонячної системи. При цьому, як вони там виявляються, теж неясно до кінця.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

За однією з теорій, це планети, які викинуті за межі систем через складний гравітаційної взаємодії.

Побачити диво вдалося лише завдяки явищу мікролінзування - коли неяскрава або невидима зазвичай планета спотворює світло об'єкта, наприклад, зірки, яка виявляються поблизу. Цього разу вчених привернув світло зірки в сузір'ї Стрільця, тоді було зафіксовано найкоротший час мікролінзування - 41,5 хв. Вчені впевнені, що виявлений об'єкт знаходиться саме в міжзоряному просторі і не прив'язаний ні до однієї зірки.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Сонці з'явилася чорна діра розміром з нашу планету: потужні магнітні бурі накриють Землю.

Як повідомляв Знай.uа вчені довели світові, що Венера не "спить": 37 вулканів залишаються активними досі.

Знай.uа писав, Ілон Маск забув про супутники і вирішив "транслювати" музику просто в мозок: на AirPods можна не дивитися.