Заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко детально розповіла про нововведення в ЗНО 2021.

Читайте Знай в Google News!

У новому сезоні вступникам-технарям дали змогу обирати: складати тестування з української мови і літератури, як це було в попередні роки, чи обмежитися стандартним тестом з української мови. Однак, це далеко не все, пише "Освіторія".

У МОН затвердили календарний план ЗНО 2021, фото: Уніан
У МОН затвердили календарний план ЗНО 2021, фото: Уніан

Суттєва відмінність у тому, що учасник може брати участь лише в одному очному тестуванні, а всі інші можна пройти вдома. Раніше учасники обирали два тестування. У 2021 році учасник у пункті тестування може пройти іспит з одного навчального предмета, але отримати шкальовані результати з усіх навчальних предметів.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Крім того, збільшилася кількість обов’язкових предметів державної підсумкової атестації. Здобувач повної середньої освіти тепер має обов’язково складати українську мову, математику або історію України чи іноземну мову, а також четвертий предмет на вибір.

Наприклад, якщо третім предметом випускник обрав історію України, то четвертим може обрати іноземну мову або ж предмет з природничо-наукового блоку: хімія, фізика, географія, біологія.

З 2021 року ДПА у формі ЗНО з математики є обов’язковим. Саме тому розроблено два варіанти тестових зошитів. Для тих, хто вивчав математику на рівні стандарту, випускається із закладу освіти і не збирається вступати. Або готується вступати, але математика на обраній спеціальності не буде основним предметом.

ЗНО, скріншот: YouTube
ЗНО, скріншот: YouTube

Для них розробили спеціальну сертифікаційну роботу - 150 хвилин на 28 запитань. У тесті будуть завдання як на просто базові математичні навички, так і завдання, які виконує кожна людина в житті.

Якщо учасник вивчав математику поглиблено як профільну навчальну дисципліну або планує вступати в технічний заклад освіти, де математика є одним з предметів ЗНО, або в медичний заклад — треба буде обирати другий варіант тестового зошита.

Цей тест схожий на "складанку". Є завдання зі стандартного рівня тесту та додаткові завдання. Всього в тесті 34 завдання. Учасникам дають 210 хвилин на їх виконання. Також тут є "суперзавдання", які демонструють математичну компетентність, здатність людини оперувати різними математичними інструментами.

Важливе нововведення: до цього тесту додається ще один бланк — бланк В. У ньому учасник має показати вміння розв’язувати завдання — оцінюватися буде кожний крок рішення. Але загалом оцінювання аналогічне до того, яке було раніше в бланку Б, тому для учасника суттєво нічого не зміниться.

ЗНО-2020, скріншот: YouTube
ЗНО-2020, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вступна кампанія: на яких спеціальностях вимагають ЗНО з української мови та літератури

Як повідомляв портал "Знай.ua", Порошенко назвав опитування Зеленського непотребом: "Зіпсували настрій"

Також "Знай.ua" писав, що нове епідемічне зонування в Україні: які міста стали "червоними". До списку увійшло десять обласних центрів.