У наступному році українських пенсіонерів чекає підвищення виплат, однак відбудеться це за спеціальним календарем, розробленим Кабінетом міністрів.

Чого чекати пенсіонерам, коли і на скільки зростуть виплати – читайте в нашому матеріалі.

Пенсія 2021 Україна – хто отримає надбавку

У наступному році виплати українським пенсіонерам в середньому зростуть на 11 відсотків. А підвищення торкнеться близько 10 мільйонів громадян. Але буде і частина пенсіонерів, яким добавка не передбачена.

Кому не підвищать пенсію в 2021 році?

Уряд не передбачив підвищення пенсійних виплат таким категоріям пенсіонерів:

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще
  • тим, хто отримував мінімальну або або менше середньої заробітної плати;
  • тим, хто зараз вже має надбавку до пенсії (соціальна виплата) – це може бути, наприклад, додаткова виплата за вислугою років;
  • тим, хто отримує пенсію по соціальному закону (наприклад, це виплати колишнім військовослужбовцям або силовикам).

Важливо відзначити, що розрахувати розмір пенсії в Україні можна за спеціальною формою. Ця формула передбачає наступні обчислення: середню заробітну плату за три роки потрібно помножити на стаж роботи в роках, потім помножити цю суму на співвідношення середньої зарплати по країні і власного доходу, потім отриманий результат помножити на один відсоток.

Завдяки таким розрахунками ми розуміємо, що в країні є пенсіонери, які отримували зарплату менше, ніж встановлена ​​законодавством мінімальна оплата праці. Ця група громадян отримує щомісячну виплату в розмірі 1712 гривень. І підвищення пенсії в 2021 році їх не торкнеться.

За посиланням ви знайдете пенсійний калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати розмір майбутніх виплат.

накопичувальна пенсія
накопичувальна пенсія / фото з вільних джерел
Размер пенсий в 2021 году

Етапи підвищення пенсій в 2021 році

У Кабміні нагадують, що найбільш захищені пенсіонери, які мають повний страховий стаж – тому працювати "по-білому" виходить вигідніше. Так, для осіб старше 65 років, які мають страховий стаж 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків), мінімальна виплата в наступному році виросте на 500 гривень – тобто вони отримуватимуть не менше 2,6 тисячі гривень.

Крім того, держава продовжує програму доплат пенсіонерам старше 80 років – але при цьому вони повинні мати страховий стаж 20/25 років, почнеться програма для пенсіонерів України старше 75 років з повним стажем.

У Міністерстві соціальної політики оприлюднили календар з графіком підвищення пенсій на 2021 рік. Згідно з ним, виплати будуть підвищувати в кілька етапів, ось повний список змін:

Січень

З 1 січня пенсіонери віком від 65 років, які мають стаж роботи 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки), отримають надбавку в розмірі 300 гривень – остаточна виплата складе 2400 гривень. Таке підвищення відбудеться після зростання мінімальної зарплати – до 6 тисяч гривень.

Також передбачені додаткові виплати людям старше 80 років – до 500 гривень. Крім того, буде встановлено виплату до 400 гривень для пенсіонерів у віці 75-80 років.

Березень

З 1 березня планується індексація пенсій на 11 відсотків.

Квітень

У цьому місяці проїндексируют пенсію з урахуванням розміру плати та стажу.

Липень

З 1 липня пенсійні виплати зростуть до позначки 2600 гривень. Це стосується пенсіонерів від 65 років зі страховим стажем 30/35 років і більше. Це пов'язано із зростанням мінімальної заробітної плати до 6,5 тисячі гривень.

Також в липні введуть щомісячні виплати в розмірі 400 гривень для пенсіонерів у віці 75-80 років. Для цієї категорії мінімальна пенсія складе 2500 гривень, проте лише при наявності страхового стажу – 20/25 років.

Українцям в 80-річному віці надбавки збільшать до 500 гривень, а мінімальну пенсію – до 2600 гривень. Однак також тільки при наявності страхового стажу 20/25 років.

Самотні пенсіонери цієї категорії будуть отримувати 3342 гривні.

У липні 2021 роки відбудеться підвищення пенсійного мінімуму – до 1854 гривень. Також збільшаться надбавки до пенсій:

  • при наявності наднормативного стажу;
  • учасникам та інвалідом війни;
  • учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС;
  • за особливі заслуги і т.д.

Грудень

У грудні запланований ще один перерахунок мінімальної пенсії – сума зросте до 1934 гривень (такі виплати покладаються непрацюючим раніше пенсіонерам, або тим, хто не має достатнього страхового стажу).

Забобони на гроші, скріншот: YouTube
Забобони на гроші, скріншот: YouTube
Размер пенсий в 2021 году

Який розмір пенсій в Україні в 2020 році

В Україні проживає понад 11 мільйонів пенсіонерів. Станом на вересень, розмір мінімальної виплати становить 1712 гривень. З 1 грудня поточного року вона зросте до 1769 гривень.

В середньому український пенсіонер отримує 3400 гривень. А ось максимальна пенсія в Україні становить 17 тисяч гривень.

За що можуть позбавити пенсії?

Варто звернути увагу на те, що пенсіонер може втратити пенсійну виплату в ряді випадків. Розповідаємо докладніше про них.

Фальшиві документи. Якщо Пенсійний фонд або Міністерство фінансів проведуть перевірку одержувача соціальної допомоги та виявиться, що документи для отримання пенсії були підроблені – виплату заберуть назавжди.

Помилка в прізвищі. Стаж, напрацьований до введення електронних трудових, буде зараховуватися тільки при наявності звичайної трудової. І якщо в результаті буде виявлено невідповідність у прізвищі, то Пенсійний фонд просто не зарахує такий стаж.

Пенсія в Україні
Пенсія в Україні
Размер пенсий в 2021 году

Пенсіонер живе за кордоном. Згідно з українським законодавством, одержувач державних виплат не може проживати в іншій країні. І якщо ПФУ встановить, що пенсіонер покинув країну і не прибував на її території протягом тривалого часу, то пенсійну виплату припинять.

Якщо пенсіонер не отримував свої гроші протягом шести місяців, то це також може стати підставою для скасування виплат.

Зміна місця проживання (це правило важливо переселенцям). Так, якщо виявиться, що фактичне місце проживання не відповідає офіційному, то держава припинить виплачувати пенсію.