Переважна більшість українців вважають українську мову своєю рідною, проте перебуваючи вдома її використовують вельми і вельми не часто.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки даним волонтерів платформи "Простір свободи".

Міська вулиця, скріншот: YouTube
Міська вулиця, скріншот: YouTube

Волонтери провели моніторинг за ініціативою "Вчи українську", який тривав протягом всього 2020 року. Результатами "Простір свободи" поділився з нагоди Дня української мови та писемності, який в Україні відзначають 9 листопада.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Статистика соцопитування "П.С", скріншот: Telegram
Статистика соцопитування "П.С", скріншот: Telegram

Статистика соцопитування "П.С", скріншот: Telegram
Статистика соцопитування "П.С", скріншот: Telegram

Детальніше про підсумки дослідження платформи "Простір свободи":

• 73% українців вважають українську мову рідною.

• спілкуються вдома переважно українською 53%, російською - 29% громадян України.

• 66% українців вважають, що держава повинна сприяти подальшому втіленню закону про мову в усіх сферах. Не поділяють таку думку 20%.

• підтримка закону про мову переважає у всіх регіонах України - від 88% на Заході до 53% на півдні.

• громадський моніторинг зафіксував подальше зростання частки російської мови в телеефірі. Натомість українського на ТБ - значно менше передбачених законом 75%.

Кафе, скріншот: YouTube
Кафе, скріншот: YouTube

• частка школярів, які здобувають освіту українською мовою, за рік зросла з 92 до 96%, а частка першокласників – з 96 до 97,5%.

• у 8 областях українською навчаються 100% першокласників, А в багатьох областях (включаючи Донецьку) цей показник перевищує 99%.

• завдяки переходу на українську мову учнів 5-11 класів, які навчалися раніше російською, загальна частка школярів, які навчаються в класах з російською мовою навчання, за рік знизилася більш ніж удвічі - з 6,9% до 3,2%.

• погана ситуація з українською - в дитячих гуртках і секціях. Так, тільки 16% дитячих гуртків в Києві і 8% в Харкові ведуть всі заняття українською мовою. У 56% гуртків і секцій для дітей в 5 найбільших містах України заняття – виключно російськомовні.

• за підсумками моніторингу кафе і ресторанів в 26 містах (всі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ і Сєвєродонецьк) тільки 43% закладів харчування мають українську вивіску.

• частка закладів з наявним меню українською стрімко зросла за рік з 75 до 88%. Зросла (до 58%) і частка персоналу, що обслуговує україномовних клієнтів українською мовою.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, учні показали, до чого довели школу в окупованому Донецьку.

Як повідомляв Знай.uа, у Запоріжжі засудили школярку, по-звірячому побила дитину: "Ногами по голові, губи - в м'ясо".

Знай.uа писав, Рада прийняла бюджет України на 2021 рік: хто голосував проти і що змінить документ.