Пост перед різдвяними святами (Різдвяний піст) — один з чотирьох багатоденних постів в православ'ї, присвячених очищенню душі і тіла. Він також іменується Філіпповим постом, оскільки починається відразу ж після дня вшанування пам'яті апостола Пилипа.

Головна мета посту — очищення душу і тіла напередодні Різдва. Тому вважається, що на період посту слід присвятити молитві, відмовившись від згубних звичок і веселощів.

Коли починається Різдвяний піст у 2020 році

Даний піст і у православних, і у католиків триває 40 діб. У ці 40 днів віруючі моляться, утримуються від певних продуктів і обмежують веселощі.

Різдвяний піст у католиків починається за чотири тижні до Різдва, яке щорічно відзначається 25 грудня. Починається ж католицький Різдвяний піст 15 Листопада.

Що стосується того, якого числа настає православний Різдвяний піст 2020-2021, то він починається 28 листопада.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

Це період не тільки фізичного, а й духовного очищення. Піст покликаний підготувати тіло і душу до великого свята — Різдва Христового.

Закінчується піст 6 січня. Останнім днем є святвечір (переддень Різдва).

У чому суть Різдвяного посту

Суть посту зводиться не тільки до обмеження в їжі. Основне правило, дане Богом: наші серця не повинні бути обтяжені обжерливістю і пияцтвом.

Сенс посту — боротьба з гріхами шляхом утримання від ряду продуктів, а не через фізичне виснаження. Ось чому всім, хто постить, слід розраховувати свої сили. Піст — це аскетична праця, що вимагає досвіду. Вчитися постити потрібно поступово, починаючи з відмови від страв, що містять м'ясні та молочні продукти, по середах і п'ятницях протягом усього року.

Ті, хто намагається перейти від непостійного голодування до раптового суворого посту, швидше за все, підірвуть своє здоров'я або стануть нетерплячими і роздратованими через почуття голоду. Таке завзяття змушує гніватися на оточуючих, а сам піст стає нестерпним. І, врешті-решт, люди просто повністю відмовляються від даної практики.

Щоб було легше тримати піст, кількість споживаної їжі потрібно скорочувати поступово, крок за кроком. Кожен повинен визначити, скільки їжі йому достатньо, а потім поступово зменшувати щоденне споживання їжі до оптимальної кількості. Завдяки цьому правилу організм не ослабне, і людина зможе виконати свою повсякденну роботу.

Тим, хто хоче дотримуватися посту, слід піти за порадою до досвідченого священика, розповісти йому про свій духовний стан і фізичне самопочуття, а також попросити благословення.

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

Дні посту вважаються священними, тому віруючі повинні присвятити їх подвигам благочестя. Ці дні відрізняються від святкових і робочих. У святкові дні Церква закликає дякувати Богові і святих за великі Божі справи, а під час посту - примиритися з Богом і "взяти участь" в земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа. Свята схиляють до духовної радості і надії, а піст — до каяття і сліз. З духовних радощів в період свят Церква благословляє рясну трапезу, а в дні посту наказує помірну їжу.

Піст призначений не для того, щоб сильно послабити нашу плоть, а для того, щоб зробити її сильною.

Тілесний піст без духовного безглуздий для порятунку душі. Навпаки, якщо людина, стримується від їжі, сповнений почуттям своєї переваги, це може стати духовно шкідливим. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, викоріненням зла, прощенням образ, відмовою від пристрастей, слабостей і розваг. Піст — це не самоціль, а лише спосіб стримування наших плотських бажань і звільнення від гріхів. Без молитов і покаяння він перетворюється в просту "дієту".

У період посту потрібно натхненно молитися, навідуватися в храм, сповідатися і причащатися.

Заборони на Різдвяний піст

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

У цей період не прийнято проводити певні Світські обряди: грати весілля, розлучатися, голосно святкувати дні народження.

Одружуватися і виходити заміж особливо суворо забороняється в Різдвяний піст.

Також не варто співати, танцювати, ходити в клуби.

Єдиним обрядом, який дозволяється проводити в Філіппов пост є хрещення. Хрестити дітей допустимо в будь-який день даного посту.

Протягом сорока діб, даних нам Філіпповим постом, ми повинні відмовлятися від споживання таких продуктів, як м'ясо, яйця, молоко, сир, масло. Іноді навіть забороняється їсти рибу. Вживання останнього продукту під час Різдвяного посту обмежується в понеділок, середу і п'ятницю. Під заборону в ці дні потрапляють також алкогольні напої.

Церковне правило вчить нас, чого ми повинні уникати під час посту. Ті, хто дотримуються посту, повинні строго дотримуватися правила якості їжі. Заборонені продукти не можна вважати брудними, а тільки неприйнятними.

Всім віруючим потрібно пам'ятати, що в період посту не варто сваритися, кричати, злитися і заздрити. Якщо ви тримаєте на кого гнів — то варто пробачити своїх кривдників.

Календар харчування на Різдвяний піст: що і коли можна їсти

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

Правила утримання, запропоновані Церквою на період Філіппового посту, аналогічні правилам, запропонованим на період Петрова посту. Основою посту є рослинна їжа.

В першу чергу потрібно відмовитися від м'ясної та молочної продукції. Крім цього, по понеділках, середах і п'ятницях під заборону потрапляє риба, масло і вино. В інші дні тижня-вівторок, четвер і суботу — допускається харчування з використанням рослинної олії.

Під час Різдвяного посту можна дозволити собі рибу по суботах, неділях і в великі свята — наприклад, дні святих покровителів. Протягом тижня, що передує Святвечора, пост посилюється: рибу не можна їсти навіть по суботах і неділях.

Круп'яні каші слід варити на воді. Гречку можна запарювати окропом і готувати без варіння. Страви з бобових бажано чергувати з кашами, щоб відшкодувати недолік корисних речовин. Для харчування під час Різдвяного посту бажано вибирати хліб, виготовлений з цільнозернового борошна. Від здобної випічки бажано відмовитися, як і від великої кількості цукру. Овочі можна вживати в їжу будь-які.

У період посту існує п'ять ступенів строгості:

  1. Повна відмова від прийому їжі
  2. Вживання сирої їжі.
  3. Прийом гарячої їжі без масла.
  4. Споживання гарячої їжі з використанням олії на рослинній основі.
  5. Вживання риби.

Ті, хто бажають дотримуватися більш суворого посту, ніж наказано церковним правилом, повинні спочатку отримати на це благословення від своїх духовних наставників.

Календар харчування по днях

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

З 28 листопада по 19 грудня:

Понеділок: гаряча рослинна їжа без використання рослинного масла;

Вівторок, четвер, субота, неділя: термічно оброблена рослинна їжа (готувати її можна з використанням рослинного масла), риба;

Середа, п'ятниця: сухоїдіння. Їсть тільки "сира" їжа, яка не пройшла попередню термообробку. Допускаються овочі, гриби, горіхи, фрукти і мед;

4 грудня — дата святкування введення в храм Пресвятої Богородиці. На честь свята церква дозволяє включити в пісний раціон невелику кількість риби і червоного вина.

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

З 20 грудня по 1 січня:

Понеділок: рослинні продукти, що пройшли теплову обробку (без використання рослинної олії);

Вівторок, четвер: рослинна, термічно оброблена їжа (з використанням рослинної олії);

Середа, п'ятниця: сухоїдіння;

Субота: рослинна, термічно оброблена їжа (з використанням рослинної олії); риба;

1 січня: можна вжити трохи вина.

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

З 2 по 6 січня:

Понеділок, середа і п'ятниця — сухоїдіння;

У вівторок і четвер-рослинні продукти, що пройшли термічну обробку (без використання рослинної олії);

Всі вихідні дні — рослинні продукти, що пройшли термічну обробку (з використанням олії на рослинній основі).

6 січня (Різдвяний святвечір): тримається особливо суворого посту. Заборонено сідати за стіл до того, як з'явиться перша зірка.