Чорна п'ятниця (Black Friday) спокушає покупців дивовижними пропозиціями та акціями. Дана традиція стає все більш популярною в Києві і в цілому в Україні. У цей день можна знайти відмінні знижки, і це справжнє задоволення для людей, які люблять тримати свої фінанси під контролем. Але, на жаль, знижки та вигідні пропозиції від магазинів, можуть виявитися не більше ніж спробою продати наївним покупцям застарілі, непопулярні, а іноді і недостатньо якісні товари.

Чи дійсно вигідно йти за покупками в чорну п'ятницю? Коли буде чорна п'ятниця в 2020 році, і яких знижок чекати? Як зробити дійсно вдалі покупки в цей день? На які пропозиції варто звернути увагу? Відповідь на ці питання — в даному матеріалі.

Що таке Чорна п'ятниця: Коротка історія божевілля і знижок

Щорічно в Інтернеті поширюються відеоролики, в яких люди масово атакують магазини в пошуках вигідної акції, і навіть вихоплюють товари з рук. Завсідники акцій-магазини техніки та електроніки. Варто знати, що такі ситуації трапляються в усьому світі, особливо в США під час Чорної п'ятниці.

Витоки цієї традиції точно невідомі, хоча вважається, що чорна п'ятниця відзначається в Америці близько вже 150 років.

Історики також розходяться в думках щодо того, звідки походить назва "Чорна п'ятниця". Згідно з ранніми спогадами (1960-ті роки) така назва виникла в місті Філадельфія і спочатку вживалася, як метафора страшних пробок на дорозі, які траплялися після Дня подяки. Через двадцять років дана фраза набула іншого значення: це день, коли продавці починають отримувати прибуток, таким чином переходячи з "червоного" в "чорне" (з мінуса в плюс).

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

Єдине, що можна сказати напевно, це те, що Black Friday припадає на наступний день після американського Дня подяки, тобто на четверту п'ятницю листопада. Точна ж дата чорної п'ятниці змінюється з року в рік. У 2020 році це 27 листопада. У цей день в торгових центрах та інтернет-магазинах можна буде пошукати дійсно вигідні пропозиції.

Чорна п'ятниця-це в першу чергу своєрідне свято, пов'язане з здійсненням вдалих покупок. Її також можна описати як відмінний початок передсвяткового шопінгу. Покупцям цікаві найрізноманітніші речі, зокрема одяг, взуття, Електроніка, побутова техніка, меблі, книги та парфумерія.

Цікаво, що в наші дні чоловіки витрачають на шопінг більше грошей, ніж жінки.

Як магазини заробляють на акціях у чорну п'ятницю

Щоб зробити правильну покупку, необхідно розуміти основні прийоми, які використовують Магазини для залучення більшого числа покупців.

В останню п'ятницю листопада у кожного торгового центру або магазину є можливість не тільки збільшити виручку за рахунок продажу більшої кількості товарів, а й звільнити складські площі для нового асортименту, який буде реалізовуватися в передріздвяний період.

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

Отже, які найпоширеніші хитрощі в чорну п'ятницю:

- Спроба реалізації товарів, які давно не продавалися

Припустимо, що в магазині є партія смартфонів (реальна вартість одного телефону — 3000 гривень). Цей товар не користується великою популярністю, тому на початку жовтня на нього встановлюється нова ціна — 7000 гривень. Потім, в чорну п'ятницю, Смартфони починають продавати зі знижкою 50%, і багато покупців виявляються раді, що скористалися такою можливістю. Хоча насправді вони переплачують цілих 500 гривень.

- Продаж неякісних товарів — одягу з неякісних тканин, нудних ігор або меблів з непродуманим дизайном. Купувати такі товари навіть з хорошою знижкою може бути абсолютно невигідно. Тому варто заздалегідь продумати, чи дійсно ці речі потрібні вам або комусь із членів вашої родини.

- Продаж непотрібних аксесуарів крім основного товару

Наприклад, навушники можна продавати разом з телефоном, збільшуючи його вартість. Таким чином, ціна стає набагато вище, ніж до знижки. Разом з пилососами можна продавати змінні мішки для пилу, які багато виробників реалізують за досить високими цінами.

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

Магазини використовують безліч прийомів для залучення покупців. Також пам'ятайте, що деякі магазини часто намагаються обдурити своїх покупців, розміщуючи інформацію про знижки, але при цьому, забуваючи вказати, що обсяг товарів за аукціонною ціною обмежений. Бувають навіть ситуації, коли покупцям повідомляють, що товар вже розпроданий зі знижкою, але вони можуть купити схожу модель за вищою ціною. Не варто реагувати на такі пропозиції, навіть якщо вони здаються дуже вигідними. Краще почекати кілька днів, і коли емоції вщухнуть, точно визначитися, що вам потрібно.

Наскільки вигідно купувати в чорну п'ятницю: лайфхаки для новачків

Чорна п'ятниця-це можливість зробити дуже вигідні покупки, якщо керуватися здоровим глуздом.

Наступні правила допоможуть вам зробити більш розумні покупки і не витратити незаплановану суму грошей:

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

- Обміркуйте, що вам дійсно потрібно, і скільки грошей ви можете дозволити собі витратити. Це знизить ризик покупки непотрібних товарів і занадто великих витрат.

- Згадайте про наближення новорічних свят, День Святого Миколая та Різдво. Під час Чорної п'ятниці ви можете придбати подарунки для своїх близьких за зниженою вартістю.

- Перевіряйте ціни. Іноді буває, що ціна на полиці магазину або рекламному буклеті відрізняється від тієї, яка проставлена на касі. Після здійснення покупок бажано переконатися, що ніде немає помилки.

- Зберігайте квитанції та чеки. Під час божевільних покупок легко де-небудь втратити чек, наприклад, за куплену електроніку. Але якщо даний пристрій вийде з ладу, наявність квитанції дозволить дуже легко подати скаргу.

- Зверніть увагу на можливість повернення покупки. Іноді у вирі покупок можна купити те, що виявляється непотрібним. Тому варто перевірити, чи існує можливість повернення того чи іншого товару. І пам'ятайте, що при здійсненні покупок в Інтернеті у вас майже завжди є як мінімум 2 тижні для повернення.

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

- Порівнюйте ціни. Приємна музика, усміхнені продавці, великі написи: "розпродаж", "Чорна п'ятниця", "акція" і т.д. — все це впливає на підсвідомість людини. Однак перед здійсненням покупки варто задуматися, чи дійсно це вигідно.

- Відправляйтеся за покупками з супроводжуючим. Якщо ви зазвичай витрачаєте занадто багато грошей на покупки, варто йти на шопінг з тим, хто не любить витрачати гроші. Такий супроводжуючий буде пригнічувати ваше бажання здійснювати необдумані покупки.

- Пам'ятайте, що з чорною п'ятницею світ не закінчується. В останню п'ятницю листопада товари стрімко зникають з полиць магазинів. Так що в голові може з'явитися думка, що якщо ви не купите щось відразу, ця річ не буде доступна пізніше, і вже точно не за такою хорошою ціною. Однак слід знати, що відмінні рекламні пропозиції з'являються незадовго до Різдва, і відразу після будуть доступні зимові розпродажі.

Як не виявитися обдуреним: Поради для досвідчених покупців

Напередодні Чорної п'ятниці багато хто починає мріяти про вигідні покупки, займаються складанням списків покупок і вибором торгових точок з кращими пропозиціями.

У нас є для вас кілька порад, які допоможуть надійно підготуватися до покупок в Чорну п'ятницю:

- Щоб витратити якомога меншу суму грошей, рекомендується заздалегідь скласти список (хоча б загальний) майбутніх покупок. Пам'ятайте, що Чорна п'ятниця — прекрасна пора для придбання не тільки того, що вам потрібно в даний момент, але і речей на майбутнє, наприклад, весняної куртки, канцтовари або намети для літніх канікул.

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

- Заздалегідь виберіть магазини, які хочете відвідати.

- Визначте свій бюджет, і перерахуйте саме цю суму на свою банківську карту. Таке просте рішення допоможе вам не витратити більше запланованого, а також заощадити в сімейному бюджеті.

- Заздалегідь вирішите, як товар буде доставлений до вас додому: пошукайте інформацію про доступні способи доставки на сайті магазина або зв'яжіться з його представником у вашому місті. Це допоможе уникнути зайвого клопоту і марної трати часу.

- Ви повинні пам'ятати, що в Чорну п'ятницю і в наступні дні практично всі магазини пропонують знижки, тому ви обов'язково знайдете саме те, що шукаєте. Якщо ви прийшли в магазин, натхнені великою знижкою на товар, і зрозуміли, що його немає в асортименті, вам варто спробувати щастя в іншому місці!

- Зверніть увагу на якість товару. Іноді товар продається зі знижкою на вітрині або довгий час знаходився на складі. У цьому випадку на його поверхні незабаром можуть з'явитися дефекти, і він вийде з ладу. Ви повинні бути обережні в таких ситуаціях, так як можете легко втратити велику суму, особливо якщо магазин не приймає повернення.

Чорна п'ятниця 2020
Чорна п'ятниця 2020: Facebook

Якщо ви прислухаєтеся до вищенаведеним радам і старанно підготуватися до покупок в Чорну п'ятницю, це доставить вам справжнє задоволення! Купувати товари з розумом — дійсно вигідно! Подбайте про сімейний бюджет і отримуйте справжнє задоволення від своїх покупок. Таким чином, ви не витратите багато грошей, а кожен куплений предмет буде охоче використовуватися вами або членами вашої родини.

В Чорну п'ятницю також варто повеселитися. Адже шопінг, особливо за вигідною ціною, може бути джерелом задоволення. Зрештою, Чорна п'ятниця — це свято шопінгу, а свята повинні приносити задоволення.