За заявою уряду, карантинні заходи в Україні продовжено з метою створення безпечного середовища. Але КМУ планує також «новий повний локдаун». Читайте про це докладніше. Дізнайтеся: якого числа закінчується карантин? Скільки він взагалі тривав у 2020 році? Коли та як проходитимуть заняття у садках, школах, університетах? Чи будуть закривати якісь установи? Які штрафи за порушення? Читайте про нові правила, обмеження й виплати.

Чи «світить» Україні «новий повний локдаун»?

Українці вже порядком втомилися від карантину й обмежень. Проте, до кінця 2020 року його продовжили. Нагадаємо, Україна знаходиться в умовах карантину ще із початку весни. Його було введено 12 березня. І тривав він усю весну літо, осінь.

Грудень місяць нам також доведеться провести у режимі певних обмежень, оскільки карантин продовжать до самого Нового року, 31 грудня. Перейти у режим адаптивного карантину КМУ вирішив на черговому засіданні в Києві ще влітку.

За час карантину економіка України дуже сильно постраждала. Наслідками пандемії стало падіння ВВП у 2-му кварталі - 9,9% порівняно з 11,4% 2-го кварталу попереднього, 2019 року. Такі дані Держслужби статистики.

Втім, у всьому світі спостерігається падіння ВВП. Економіка багатьох європейських країн відкотилася на рівень 2002-2005 рр. Економічна активність багатьох країн застопорилася, оскільки чергова хвиля коронавіруса змусила продовжити карантинні заходи.

Популярні новини зараз
Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Навесні прогнози були невтішні. Наприкінці літа ходили чутки, що карантин знімуть. І у вересні ми увійдемо у звичний режим. Однак цього не сталося, оскільки випадки захворюваності на Covid-19 постійно росли.

Заходами для забезпечення безпеки громадян від посилення й поширення коронавіруса став наступний етап обмежень - поділ по зонах. Найбільш жорсткі обмеження передбачені для жителів «червоної» зони.

Восени КМУ продовжив дію адаптивного карантину. Рішення було прийнято на засіданні 13 жовтня. Тож, згідно із наказом уряду, до кінця 2020 року в Україні буде карантин. Такий крок прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав необхідним, щоб створити найбільш безпечне середовище для жителів України.

За його останньою заявою, економіка країни не витримає «нового повного локдауна». Щоб цього не сталося, було вирішено розробити нові правила - робота в умовах карантину вихідного дня. Але перш ніж познайомити вас із ними, давайте розберемося із усіма обмеженнями адаптивного карантину, який було продовжено до кінця року.

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Які обмеження адаптивного карантину?

Карантин триватиме доти, поки не стабілізується ситуація із кількістю захворілих. Коли будуть розроблені ліки від коронавіруса, - точно невідомо. Зараз у світі тестують 120 зразків вакцини. І деяку вже почали випробовувати на людях.

Однак, навіть за найоптимістичнішими прогнозами, препарат варто очікувати не раніше кінця 2020 - початку 2021года. Втім, якщо вакцина навіть з'явиться, ми не можемо із упевненістю сказати про її доступність. Та про те, якою буде її попередня вартість.

Адже сьогодні у нас у країні багато хто не може навіть придбати вакцину проти грипу. Хоча МОЗ обіцяв здійснити поставку для українських закладів охорони здоров'я. Заявлялося про 40 тис. доз цієї вакцини. Тож прогнози щодо появи вакцини проти коронавіруса на початку 2021года дуже сумнівні.

Тим часом інфікованих на Covid-19 із кожним днем стає усе більше. Згідно із указом від 13.10.2020, український уряд запропонував відправити школи на канікули. А в університетах запропонували перейти у стан віддаленого режиму. У вузах студенти вчаться на дистанційному навчанні.

У червоній зоні уряд рекомендував працювати позмінно або дистанційно. Втім, економічна нестабільність призвела до того, що деяких співробітників зовсім скоротили, й люди залишилися без роботи.

Коронавірус став для нас своєрідним символом суми́ - злиднів, бідності, зубожіння. Багато приватних підприємців зазнають збитків. А українцям, які залишилися без роботи, зараз особливо важко знайти нове місце. Адже карантин усе не закінчується. І ті організації, які планували розширення, знову знімають вакансії, маючи на увазі продовження карантину.

Безумовно, і дітям сьогодні дуже потрібна моральна підтримка дорослих. Адже вузи, університети, а також технікуми й коледжі продовжують працювати у дистанційному режимі доти, поки карантин не закінчено. І кожна школа працює сьогодні у своєму режимі.

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Адміністрація кожної школи та вчителі протягом декількох днів ретельно аналізували ситуацію. І, з огляду на епідемічну ситуацію, ввели з 2 листопада 2020 року на період карантину в навчальних закладах зміни у організацію освітнього процесу.

Таким чином, після двох тижнів канікул у кожній школі країни було введено свій режим навчання - дистанційна або змішана форма навчання. У другому випадку кожен клас було розділено на 2 групи. І введена відвідуваність уроків у дві зміни або через день.

Деякі школи зовсім закривають - усе залежить від зони, у якій знаходиться навчальний заклад, і зростання захворюваності. Якщо школу закрили, то у школярів починається дистанційне навчання.

У дитячих садах теж діють свої обмеження. Однак їх на карантині не закривають. Щоранку у дітей перевіряють температуру. А також застосовують протиепідемічні заходи. І батьки спокійно працюють, знаючи, що їх діти під наглядом.

Заклади харчування повинні працювати тепер не пізніше 22:00 у всіх зонах, навіть у зеленій. По всій країні заборонено проведення масових заходів. Тобто під забороною концерти, виступи колективів та інші культурні, релігійні, рекламні та інші заходи.

Щоправда, обмежувальна кількість осіб встановлена по зонам. У зеленому рівні - не більше 50 осіб. У жовтому - до 30, у помаранчевому - до 20. Адаптивному карантину характерно проведення усіх спортивних заходів без глядача.

Закриття ринків і закладів громадського харчування, як на початку весни, не планується. Але нагляд і контроль за ними посилено. Правоохоронці також повинні посилити нагляд за людьми, у яких було підтверджено коронавірус. І вони знаходяться на самоізоляції.

Під забороною відвідуваність театрів і кінотеатрів та із заповненою понад 50%. Заборонена також робота деяких музеїв. Якщо заклад може забезпечити перебування у ньому не більше 1 людини на 20 м², то дозволяється.

Уряд доручив місцевим органам самоврядування забезпечити міста додатковим громадським транспортом із метою уникнення скупчення людей у ньому. Заборонено перевозити у одному транспортному засобі людей, кількість яких перевищує кількість місць для сидіння.

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

А тепер давайте дізнаємося про нові обмеження. Який порядок локалізації передбачено у зв'язку із карантином на вихідних? Чи можна буде вільно відпочивати у кафе, ресторанах чи їх закриють? Як працюватимуть магазини, ринки? Чи можна буде їхати у громадському транспорті? Давайте розглянемо усі питання, що цікавлять українців.

Що таке карантин вихідного дня?

Останні новини щодо нових правил стосуються введень обмежень на вихідних. За словами міністра охорони здоров'я, в Україні планується ввести новий режим роботи.

Максим Степанов розповів, що уряд планує застосувати карантинні заходи вихідного дня, що передбачають певні обмеження на вихідних. Він діятиме із 00:00 години суботи до 00:00 години понеділка.

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

В Україні у цей час заборонено:

  • Ресторанам, кафе та інших закладами громадського харчування приймати відвідувачів (за винятком торгівлі на винос - вона у цей період дозволяється).
  • У торгових центрах приймати покупців (за винятком магазинів, у яких шістдесят відсотків площі призначені для торгівлі).
  • Проводити концерти, влаштовувати заходи різного характеру із кількістю понад 20 осіб.
  • Приймати відвідувачів у закладах побутового обслуговування (салонах краси, спортзалах, перукарнях тощо).

Щодо роботи спортзалів, басейнів та фітнес-клубів, а також центрів надання адміністративних послуг КМУ рекомендує встановити пріоритетний час. Інвалідів та осіб похилого віку обслуговувати із 10:00 до 11:00. Такий крок пояснюється тим, що дана категорія людей перебуває у зоні ризику.

Заклади, що надають медпослуги, поштового зв'язку, інкасації та фінансові працюють у звичному режимі. Не виключено, що «локдаун вихідного дня» продовжать до Нового року. Ситуація залежатиме не від появи вакцини проти коронавіруса, а від кількості хворих.

На закінчення - кілька слів про виплати у цей період. Адже багато зазнають збитків. Уряд обіцяє підтримати бізнес. І компенсувати частини заробітних плат співробітників. У зв'язку із простоєм ряду організацій обіцяє також виплати на дітей для сімей підприємців.

06.11.2020 введено штрафи за неносіння масок у громадських місцях. Суми - від 150 до 225 грн. За 3 дня до цього народні депутати проголосували за законопроект, що встановлює штрафи для організацій, які пропускатимуть відвідувачів у громадські місця або установи без засобів індивідуального захисту. За порушення «світить» штраф у розмірі від 3400 грн. до 5100 грн.

Фото

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels
Продовження карантину: нові правила, обмеження, фото - Рexels

Відео