Схоже, із року в рік зростаюча вартість комунальних послуг остаточно дістала українців – найініціативніші громадяни звернулися до Парламенту, аби нарешті навести лад у питаннях ЖКГ. А голови українських ОСББ б'ють тривогу з приводу можливої появи третьої платіжки за газ для населення, з приводу чого винесли нардепам певні вимоги. Не оминули увагою громадяни і політичні питання: серед пропозицій – урізання фінансування діяльності Конституційного суду та введення обов'язкових "патріотичних" іспитів для держслужбовців усіх рівнів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Збільшити ЖКГ-нормативи і доопрацювати "газовий" законопроект

Однією з останніх на офіційному сайті Верховної Ради України стала петиція "ЗБІЛЬШИТИ соціальні НОРМАТИВИ СПОЖИВАННЯ житлово-комунальних послуг, які значно зменшив Уряд Гройсмана" - Кабінет міністрів України знизив з 1 травня 2017 року на тепло-, газо- і електропостачання.

"Уряд Гройсмана, значно зменшивши соціальні нормативи, погіршив добробут громадян України, зробивши їх жебраками. Згідно з постановою №51 від 6 лютого, уряд зменшив соціальні норми споживання газу з 5,5 до 5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі. Також Кабмін знизив нормативи споживання теплової енергії для централізованого опалення абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими або квартирними приладами обліку, з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. м. Нормативи по електричної енергії для індивідуального опалення знижені з 65 кВт·год до 51 кВт·год на 1 кв. м опалювальної площі", – зазначає автор звернення, опублікованого 10 листопада, Микола Ісаєв.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У зв'язку з цим, автор вимагає від народних депутатів України збільшити соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг до встановлених прожитковим мінімумом.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Кількома ж днями раніше була оприлюднена ще одна тематична петиція – щодо перегляду законопроекту № 2458, що у вересні був поданий на друге читання у ВРУ. Як відзначає автор звернення, його затвердження призведе до появи третьої платіжки за газ для населення.

Тож голови правлінь ОСББ/ЖБК, приватні Управлінські компанії звернулися до президента України, народних депутатів, КМУ та Антимонопольного Комітету.

"Проаналізувавши текст даного законопроекту, ми дійшли висновку, що він націлений на захист монополістів, а не споживачів. Основні зауваження стосуються питання обслуговування внутрішньо будинкових мереж газопостачання. Всі ризики і відповідальність вкотре хочуть покласти на споживача. Такі непродумані дії приведуть до значних витрат і додаткового фінансового навантаження на домогосподарства. Ми вимагаємо доопрацювати законопроект із залученням практикуючих спеціалістів в даній сфері. Готові делегувати своїх представників від різних міст України", - пише автор електронного звернення "ОСББ не можуть відповідати та підписувати акти балансової належності по ГРМ" Станіслав Драганов.

Як наголошує ініціатор пропозиції, в даній редакції законопроект створює більше проблем, ніж вирішує їх, а також має прямі протиріччя Конституції України, Законам України, тож потребує суттєвого доопрацювання.

Суддям КСУ – урізати зарплати, а проросійські партії – заборонити

Серед останніх пропозицій українців є також і петиція "Про фінансування діяльності Конституційного суду", в якій йдеться про зменшення зарплат суддів КСУ.

"Зменшити в бюджеті на 2021 рік фінансування діяльності Конституційного суду (заробітна плати не більше 10 мінімальних) і остатки коштів направити на фінансування медицини", - пише ініціатор електронного документу, оприлюдненого 6 листопада, Віктор Мацков.

Конституційний Суд України, фото: delo.ua
Конституційний Суд України, фото: delo.ua

А кількома днями раніше на сайті Парламенту були оприлюднені одразу кілька "патріотично-політичних" звернень.

Перше з них – петиція під назвою "Закон про колаборантів та прирівняти проросійську ідеологію як комуністичну".

"Розробити і прийняти закон про колаборантів, а також прирівняти проросійську ідеологію будь-якої партії як комуністичну, що підпадає в Україні під декомунізацію і повинні бути заборонені. Проросійська ідеологія партій і колаборація повинні бути заборонені, бо це впливає на наш суверенітет і незалежність України, а також заважає нам рухатись Європейським шляхом, який прописаний в Конституції України", – зазначає в тексті звернення автор Володимир Лохвицький.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - Знай.ua

Друга – "Прийняття поправок до закону України про громадянство", ініціатор якої Василь Васютинський пропонує ввести обов'язкові іспити з історії України та знання української мови як для процедури надавання громадянства нашої країни, так і для держслужбовців. А у випадку нездачі: заборонити займати державні посади усіх рівнів та брати участь у виборах України.

Період збору голосів за дані пропозиції триватиме майже 3 місяці – аби потрапити на офіційний розгляд Парламенту, кожна з них має набрати не менше 25 тисяч підписантів.

Тож про подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.