Коронавірус Covid - 19 схильний до мутації. Ця його особливість значно ускладнює можливість створення ефективної вакцини. Про це в програмі "Свобода слова Савіка Шустера" розповіла завідувач кафедри епідеміології ЛНМУ Наталія Виноградова.

За її словами, зміни в структурі вірусу відбуваються досить швидко, і поки до України дійде вакцина, вона може вже втратити свою ефективність.
Виноградова зазначила, що світу загрожує вже третій вірус, вакцину від якого досі не створили. Йдеться про SARS-CoV-2, потім іспанський варіант вірусу з шістьма мутаціями, і тепер "у нас на порозі вірус норок".

"Давайте реально дивитися на ситуацію, скільки нам вже потрібно вакцин: три. А ми поки ще робимо першу", - сказала Наталія Виноградова.

За її словами, коронавірус містить РНК, це означає, що він має високу здатність до мутації, а це значно ускладнює процес розробки ефективної вакцини. Епідеміолог згадала і про те, що незважаючи на всі спроби, людство ще не розробило вакцину від ВІЛ-інфекції та від гепатиту С.

" я привожу цю паралель тому, що цей вірус РНК-місткий. Він досить швидко набуває різні варіації в протективних ділянках, які відповідають за імунну відповідь. І і немає ніяких гарантій, що та вакцина, яку ми з вами так чекаємо, до того часу, коли вона прийде, буде нам потрібна. Тому що у нас третій вірус на порозі.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, карантин вихідного дня скасують? Петиція українців набрала потрібну кількість голосів.

Як повідомляв Знай. ua, коронавірус заважає боротьбі з іншими небезпечними захворюваннями, ВООЗ.

Також Знай. ua писав, мутація Covid-19 вразила вже п'ять країн, інфіковані сотні людей і мільйони тварин.