Початок Революції Гідності стартує в листопаді 2013 року. Його причиною, через сім років, по всьому світу вважають розгін протестувальників "Беркутом" в ніч на 30 Листопада.

Однак протести почалися ще 21 листопада, проте їх ще ніхто не називав революцією. Але десятиденні події змінили Україну і світ назавжди.

Читайте Знай в Google News!

21 листопада-день відмови підписати асоціацію з Європейським Союзом Віктором Януковичем, щоб "відновити діалог з Російською Федерацією і Митним союзом". Тоді ж журналіст Мустафа Найєм і опублікував заклик вийти на протести в соціальній мережі Facebook.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Але все ж саме Twitter став основним засобом спілкування для протестувальників. Там хештег "#євромайдан " згодом вийшов не тільки в українські, а й світові тренди. Протестувальників у перший день на Майдані було менше двох тисяч. Але до київського протесту приєдналися й інші міста.

22 листопада - прем'єр-міністр України Микола Азаров офіційно підтвердив те, що підписання асоціації з ЄС фактично заморожено. Акція протесту ж на Майдані Незалежності розросталася і залишалася мирною.

Під вечір МВС стягнуло в центр столиці величезну кількість "Беркуту" і бійців Внутрішніх військ, які спочатку не перешкоджали проведенню мітингу.

23 листопада - протест Євромайдану став по-справжньому міжнародним, адже акції на підтримку українців пройшли в Британії, Польщі, Чехії, Канаді, Бразилії і навіть Південній Кореї.

24 листопада - пройшов масштабний мітинг "За європейську Україну" в центрі Києва. Понад 150 тисяч людей зібралися, сформувавши головні вимоги до режиму Януковича: підписати асоціацію з ЄС, звільнити Юлію Тимошенко, припинити політичні репресії і відправити уряд Азарова у відставку.

В цей же день виникли перші великі сутички з правоохоронцями. Близько тисячі бійців МВС атакували протестувальників, проте їх все ж вдалося відтіснити.

25 листопада - Віктор Янукович виступив з телезверненням, в якому пообіцяв не сходити з європейського шляху через три дні після початку протестів.

26 листопада - було оголошено Всеукраїнський студентський страйк, в якому взяли участь КНУ Шевченка, КПІ, Києво-Могилянська академія та інші київські вузи. Наступного дня студенти вийшли на марш протесту, розділившись на кілька колон.

28 листопада - Євромайдан завмер в очікуванні підсумків саміту "Східне партнерство" у Вільнюсі. Янукович прибув для участі в дипломатичних заходах, тоді як протестувальники сподівалися, що асоціація з Європейським Союзом буде підписана.

29 листопада - Янукович залишає Вільнус, не підписавши Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Колишній президент України заявив, що продовження переговорів буде лише за участю РФ в них. Євромайдан прийняв резолюцію з вимогою відставки Януковича.

30 листопада - на Майдані Незалежності залишалося близько тисячі активістів, серед яких молодь та студенти. Близько четвертої години ранку Євромайдан атакував "Беркут". Головна площа Києва була холоднокровно і ефективно зачищена від людей.

Цей день став останнім мирним після жорстокого розгону протестувальників. Нешкідливий протест переріс у справжню революцію. У грудні в центрі столиці зібрано понад сто тисяч учасників. Через сім з половиною тижнів, 22 січня, Україна стала свідками перших воїнів Небесної Сотні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, перша леді Зеленська нарвалася на гнів українців, а хотіла свята: "Вас гомосексуалісти зелені тримають?"

Як повідомляв "Знай.ua", депутати Порошенко заїхали в багатоповерхівку на Гелендвагене: витівка потрапила на відео.

Знай.ua писав, Арестович назвав дату обміну полоненими: "На російську сторону збільшено тиск″