На сьогоднішній день все більше жителів країни задаються питанням про те, які пільги покладені учасникам АТО/ООС. До законодавства України час від часу вносяться зміни з цієї теми.

Учасникам антитерористичної операції на сході України, членам їх сімей та родичам загиблих покладена комплексна підтримка від держави (комунальні, податкові та інші пільги). Членами сім'ї учасника АТО / ООС вважаються Чоловік або дружина (якщо він/вона був учасником бойових дій), діти до 18 років або особи з інвалідністю I або II групи з дитинства. Пільги також покладені батькам, які не працюють.

У цій інструкції ми намагалися максимально доступно відповісти на актуальні питання про права і пільги для бійців, які воювали або воюють на Донбасі.

Пільги учасникам АТО / ООС у 2020 році

Учасникам антитерористичної операції надаються пільги, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету:

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

- Компенсація вартості житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу.

- Першочергове отримання житлової площі та ремонт будинків і квартир. Можливий кредит на будівництво, ремонт або покупку будинків і дач. Погасити її потрібно за 10 років.

- Право абсолютно безкоштовно отримати у власність ділянку землі.

- Безкоштовний проїзд міським та залізничним транспортом. У Києві на даний момент здійснюється реформа транспортної системи, але впровадження е-квитка як єдиного засобу для сплати за проїзд КМДА (КМДА) відстрочили до 2021 року. Як їздитимуть в столиці ветерани АТО та інші пільговики, які не зареєстровані в столиці, поки невідомо. Картку киянина отримати вони не мають права, а по посвідченню проїзд з 2021 року неможливий.

- Безкоштовне санаторно-курортне лікування. Забезпечуються путівками громадяни, які перебувають на обліку (вони самостійно вибирають санаторій, з яким управління праці потім укладе договір).

- Безкоштовне зубопротезування.

- Психологічна реабілітація.

- Медична допомога (спостереження) вагітним.

- Професійна адаптація (За останній рік багато бажаючих пройшли навчання і отримали права, а також різні професії).

- Матеріальна допомога сім'ям учасників антитерористичної операції та сім'ям загиблих учасників АТО / ООС, у яких діти навчаються в школі.

- Першочергове влаштування дітей до дошкільних навчальних закладів. Дітям учасників АТО / ООС надається державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної або вищої освіти (в технікумі або університеті). Це означає повну або часткову оплату вартості навчання, соціальну стипендію, забезпечення підручниками при вступі на навчання. Крім того, діти учасників АТО/ООС мають право на отримання деяких пільг у садочку, а саме — на безкоштовне харчування.

- Пільги автостраховки учасникам АТО діють, якщо ці особи є власниками легкових автомобілів з робочим об'ємом двигуна до 2500 куб.см включно. На території України пільги на страхування авто ОСАЦВ АТОвцям становлять 100%.

- Пільги на розмитнення пригнаного авто з ЄС (передбачені привілеї при розмитненні автомобіля, що ввозиться в Україну і придбаного за кордоном).

- Додаткова грошова винагорода виплачується військовослужбовцям, які під час виконання окремих завдань загинули, захоплені в полон або заручники. При цьому винагороди виплачують дружині (чоловікові) військовослужбовця.

- Компенсація за послуги з користування телефоном (застаріла пільга).

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для учасників АТО випустили спеціальну брошуру про їхні пільги та гарантії. Також є електронний варіант.

Восени 2019 року в партії "Слуга народу" ходили чутки про те, що необхідне скасування пільг і соціальних виплат учасникам бойових дій, якщо вони служили за контрактом. Однак пізніше стало відомо, що скасування компенсацій не буде.

Також варто знати, що доходи учасника бойових дій в період АТО, отримані в якості благодійної допомоги, не обкладаються ПДФО.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг

Членам сімей учасників АТО / ООС (дружинам/чоловікам) покладено пільги на комуналку в межах норм, встановлених чинним законодавством України, а саме:

  • електроенергія;
  • природний газ;
  • послуг тепло -, водопостачання та водовідведення;
  • утримання будинків, споруд та прибудинкової території;
  • вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Особам з інвалідністю покладена 100-відсоткова компенсація вартості житлово-комунальних послуг, учасникам бойових дій на сході України — 75-відсоткова, а членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — 50-відсоткова. Така ж знижка (50%) дається на покупку твердого палива для тих, у кого немає центрального опалення.

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Пільга надається:

  • сім'ям військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України;
  • особам рядового, начальницького складу;
  • військовослужбовцям, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших, утворених відповідно до Законів України, військових формувань, які є учасниками антитерористичної операції, та сім'ям військовослужбовців, загиблих (померлих), зниклих безвісти в зоні проведення антитерористичної операції на сході України або перебувають у полоні.

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для оформлення пільги військовослужбовцю або члену його сім'ї необхідно надати в УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВИКОНКОМУ районної ради за місцем реєстрації наступні документи:

  • особиста заява в довільній формі;
  • згода на обробку персональних даних;
  • документ, виданий уповноваженими органами, що підтверджує участь військовослужбовця в антитерористичній операції на сході України, для полонених і безвісти зниклих - що підтверджує ці факти;
  • копія паспорта (1, 2, 11 сторінки) заявника;
  • довідка про присвоєння реєстрового номера облікової картки платника податків військовослужбовця та членів його сім'ї, які мають право на пільги відповідно до ст. 51 Бюджетного кодексу України;
  • свідоцтво про належність до членів сім'ї військовослужбовця, який загинув (помер) при проходженні військової служби в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

Вимагатися завірені копії зазначених документів (з пред'явленням оригіналу). Або в інстанції можуть зробити зняття їх копії.

До відома учасників АТО / ООС ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ! З 1 жовтня 2019 року в Україні проводиться монетизація пільг по комуналці для учасників бойових дій. Ветеранам надано право отримувати соціальні пільги "живими" грошима.

Отримання путівки на медичну та психологічну реабілітації

Заява на отримання безкоштовної путівки в санаторій подається до Департаменту соціального захисту населення за місцем реєстрації. За бажанням можна звернутися в Управління у справах дітей, сім'ї та молоді адміністрації свого міста.

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Потрібні наступні документи:

  • медична довідка лікувального закладу за формою № 070 / о (видається дільничним або сімейним лікарем) — 3 копії, оригінал залишити у себе.
  • стати на облік в органах соціального захисту населення;
  • написати заяву;
  • копія посвідчення учасника АТО / ООС або інваліда війни;
  • документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення — додатково.

Забезпечення житлом

Учасники бойових дій (АТО/ООС) мають право на першочергове забезпечення житлом. Що стосується того, куди звертатися за наданням послуги, стати на чергу потрібно в місцевих адміністраціях.

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Як оформити іпотеку в банку

За опитуванням стало відомо, що на сьогоднішній день близько 1 500 000 українських сімей потребують поліпшення умов проживання і допомоги в покупці житла (отриманні іпотеки). Грошова іпотека надається як компенсація АТОвцям за їх вагомий внесок у захист країни. Гроші на те, щоб купити житло, можуть отримати як учасники АТО/ООС так і їхні сім'ї (Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту").

Оформлення земельних ділянок

Учасники бойових дій можуть безкоштовно отримувати земельні ділянки:

  • для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у селах — не більше 0,25 гектара, у селищах — не більше 0,15 гектара, у містах — не більше 0,10 гектара.

Пільги учасникам АТО
Пільги учасникам АТО, фото facebook

Для реалізації права на безкоштовне отримання земельної ділянки учаснику бойових дій потрібно звертатися до органів влади відповідно до приналежності ділянок:

  • для отримання земельних ділянок комунальної власності - до сільських, селищних, міських рад;
  • для отримання земельних ділянок державної власності - в районні адміністрації;
  • з метою отримання земельних ділянок сільськогосподарського призначення держвласності у володіння або в користування для різних потреб — до центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин.