Уляна Супрун розповіла про те, як розпізнати та лікувати розеолу - гостру вірусну інфекцію у дітей раннього віку.

Читайте Знай в Google News!

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун, яка продовжує активно розвиватися у сфері медичного блогінгу, цього разу на своїй сторінці у Facebook розповіла про захворювання дітей раннього віку - розеолу.

"У дитини висока температура: 39, часом навіть 40 градусів. Тяжко збивається ліками й швидко повертається знову. З інших симптомів часто — нічого. Батьки думають "може, це зубки ріжуться", але так триває понад день, два, три дні... Такі симптоми можуть говорити про інфекційну хворобу, яка називається розеола", - зазначила лікарка.
У переважній більшості випадків розеола проходить легко і не вимагає застосування якихось специфічних ліків чи засобів. Ще один специфічний симптом розеоли — рожевий висип по тілу. Він появляється в той момент, коли температура тіла повертається до норми: на 3-5 день хвороби, зазначила Супрун.

Що таке розеола та як вона лікується

Розеола, як правило, легка інфекція, яка зазвичай вражає дітей до 2 років. У деяких дітей хвороба проходить у дуже легкій формі, але інші можуть відчувати повний спектр неприємних симптомів.

Найпоширенішою причиною розеоли є вірус герпесу людини 6-го типу. Рідше, але також спричинити хворобу може інший вірус герпесу людини — 7-го типу.
Розеола настільки поширена, що більшість дітей хворіють на неї ще до того, як підуть у дитячий садок. Тому дорослі люди переважно вже мають імунітет до розеоли.
Спочатку в дитини можуть бути:

🔸раптова висока температура
🔸симптоми, схожі на застуду: біль у горлі, нежить і кашель
🔸втрата апетиту
🔸збільшені лімфовузли на шиї
🔸набряклі повіки

Ці симптоми тривають від 3 до 5 днів, перш ніж з’явиться висип - рожево-червоні плями. Зазвичай вони пласкі, але можуть бути й у вигляді горбиків. Деякі плямки можуть бути оточені білим кільцем. Зазвичай висип вражає спершу груди, живіт та спину. Пізніше може розповсюдитись на шию та руки. Висип може дійти й до обличчя та ніг. Під час розеоли висип не свербить й не викликає іншого дискомфорту. Він може зійти вже за кілька годин, а може за кілька днів. Мазати прищики нічим не потрібно, вони зникнуть самі, зазначає Супрун.
Що робити, якщо у вашої дитини розеола:

🔹Якщо дитина погано почувається — дайте їй відпочити.
🔹Слідкуйте, щоби вона обов’язково випивала багато рідини.
🔹Якщо температура викликає почуття дискомфорту — дайте дитяче жарознижувальне (парацетомол чи ібупрофен). Розмір дозування вам має сказати лікар.
🔹Не треба закутувати, одягати, вкривати дитину додатковими ковдрами. Їй має бути комфортно, а не спекотно. Давайте ліки лише в тому дозуванні й часовому проміжку, який рекомендував лікар.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун знайшла у шкільних підручниках небезпечні поради

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун пояснила, чому ні в якому разі не можна видавлювати прищі і гризти нігті.

Також Знай.ua писав, Супрун розповіла, які акції протесту вони з друзями проводили в день Подяки