В Україні протягом року середня пенсія судді зросла на 22 тис. грн до 67,9 тис. грн. За цей же період виплати військових збільшилися всього на 300 грн до 5,5 тис. грн, а соціальні пенсії підняли на 100 грн до 1,7 тис. грн.

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова на каналі Знай.ua.

Для багатьох пенсіонерів «кінець епохи бідності» від президента Володимира Зеленського здається початком епохи жебрацтва.

З 1 липня 2021 року мінімальну пенсію буде збільшено з 1769 до 1854 грн. Це пов’язано з прожитковим мінімумом для непрацездатних. Індексація відбудеться в липні. Крім того, у квітні в Україні автоматично перерахують виплати всім, хто досяг пенсійного віку та продовжував працювати. У зв’язку зі збільшенням стажу також зростатиме рівень пенсії. При середній зарплаті та 35-річному досвіді після перерахунку можна отримати на 200 грн більше. Якщо зарплата була втричі більшою за середню, розмір надбавки складатиме близько 600 грн.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

На рівень пенсії вплине і середня заробітна плата, яка враховується при обчисленні пенсії, її зменшено з 10 887 грн до 10 634 грн. Це вплине і на всі майбутні виплати.

Якщо разом із середньою заробітною платою по країні знизиться і ваша зарплата, розмір вашої майбутньої пенсії зменшиться. Формула розрахунку пенсій складається лише з трьох змінних. Незважаючи на це, точну суму майбутніх виплат можна розрахувати лише в Пенсійному фонді. Для розрахунку коефіцієнта заробітку експерти порівнюють дані про зарплату майбутнього пенсіонера та середню зарплату за кожен місяць.

Однак орієнтовну суму виплати тепер можна дізнатися вже зараз. У формулі середня зарплата за останні три роки помножується на співвідношення між вашою власною зарплатою та середньою, на кількість відпрацьованих років та на 1%.

На розмір виплат може впливати і держава. І якщо наразі важко збільшити розмір виплат через дефіцит Фонду та складну демографічну ситуацію, то, наприклад, дуже реально збільшити мінімальну заробітну плату.

Зараз у Пенсійному фонді є діра. ПФУ не зміг показати хороших даних щодо надходжень від єдиного внеску, розподіленого на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за 2020 рік. Незважаючи на те, що за планом на 2020 рік Фонд повинен був отримати 274,2 мільярда гривень, фактично вийшло всього 254,5, тобто до запланованої суми не вистачило 19,7 мільярдів гривень.

Крім того, ПФУ розповів про фактичні доходи та витрати Фонду за минулий рік, і тут цифри також невтішні. При доходах у 466,1 мільярдів гривень за 2020 рік Пенсійному фонду довелося витратити 479,3 мільярда гривень, тобто в цьому році дефіцит становив 13,2 мільярда гривень.

Такі недостачі є однією з головних причин, чому в уряді активно просувають накопичувальну систему пенсій. І прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсує нову пенсійну систему.

Кабінет міністрів очікує запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення вже в 2021 році. В результаті з зарплати доведеться сплачувати додатковий внесок на спеціальний рахунок, яким можна буде скористатися після виходу на заслужений відпочинок. Зібрані гроші доведеться інвестувати, щоб інфляція не з’їла їх до того моменту, коли українці підуть на пенсію.

Раніше економіст Олександр Охріменко розповів, як вижити українським пенсіонерам.

Нагадаємо, Знай.uа повідомляв, що Шмигаль після «газових бунтів» пообіцяв переглянути тарифи на тепло і воду.