У "МБ" розповідають про те, як у Хотині на берегах Дністра облаштовують дендропарк.

Віталій Чинчик раніше був чиновником. Кілька років тому він кардинально змінив життя і тепер у Хотині розвиває дендропарк із рідкісними видами дерев. За 18 років він висадив тисячі дерев.

У дендропарку ростуть секвої, китайське тюльпанове дерево, чорна калина, кентукська кава, лавровишня і багато не звичних для Буковини дерев, та багато червонокнижних рослин.

Віталій облаштовує схил Дністра для туристів неподалік Хотинської фортеці. Він знає тут кожне дерево, як воно росло, адже робив все власноруч.

"Це була депресивна зона Хотина. Вулиця занепадала, жило кілька старих жінок. Грунт тут глиняний і урожаїв не дає. Тому ніхто не хотів тут купувати будинки. Ми з братом купили п’ять будинків із землею і вирішили на цій території облаштувати дендропарк. На схилах Дністра це зробити значно важче, ніж, наприклад, у лісі. Північний вітер все "бриє". Через те, що є схил, вся вода стікає у Дністер. Тому спочатку облаштували тераси, щоб вода не стікала схилом донизу. Перші дерева, які я висадив 18 років тому, — три сосни. З них і почався дендропарк", – розповідає Віталій.

Також у дендропарку ростуть секвоядендрон. Це одне з найтовстіших дерев на планеті, яке росте тисячу років, а стовбур у діаметрі сягає до 11 метрів. Воно росте тут уже 12 років.

Особливість денропарку – лабіринт Соломона, висаджений із 550 кущів самшиту. Всі ці кущі Віталій теж сам виростив. Кущі ростуть у лабіринті вже п’ять років. Вони мають підрости на 1,7 метра і зімкнутися, щоби не було видно наступного проміжку, як у справжньому лабіринті.

На схилі біля Дністра посадили кипарис болотний. Це дерево росте лише в ботанічному саду. Тут його посадили на схилі, ближче до води. Ще один "ексклюзив" денропарку – бук червоний плакучої форми. Бук червоний є у парку позаду університету та у ботанічному саду, але його немає у плакучій формі.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Більшість дерев Віталій вирощує самостійно. У дворі Віталія невеликий розсадник. У горщиках ростуть туї, ялинки. У великому ящику з дрібних насінин проростають американські секвої. У відкритому грунті рослини будуть рости ще 5-6 років і лише після цього їх пересадять у дендропарк.

"Маючи територію близько 5 гектарів, потрібно кілька тисяч рослин. Кожна рослина має свою вартість. Для дендропарку це були би колосальні гроші. Фінансово я би це не потягнув. Тому вирішив дерева вирощувати сам, бо за першою освітою я біолог. Більшість дерев у дендропарку виростив сам", – каже Віталій.

Дендропарк поділений на локації за місцем відпочинку і розсаджуванням дерев.

"Перша зона – дендрокемп. Для цього розрівняли схил на Дністром. Сюди зможуть приїжджати туристи з кемпінгом. В іншій частині дендропарку облаштуємо територію для сімейного відпочинку з будинком в альпійському стилі. Неподалік є стара саманна хата. Її планую зберегти, залишити старі меблі, піч, побутові речі, щоб облаштувати музей", – розповідає Віталій.

На нижній території дендропарку, яка ближча до Дністра, висадили хвойні дерева. Вони захищатимуть від вітрів інші дерева.

Підпірні стінки у дендропарку облаштовують піщаником, щоби все було наближено до вигляду Хотинської фортеці.

У дендропарку також облаштували кам’яний водоспад.

У Віталія чимало планів щодо розвитку дендропарку. Він впевнений, що за кілька років це місце стане ще одним туристичним об’єктом.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що На Закарпатті у лісі помітили моторошних "морських зірок" – п’ять щупалець і хижий вигляд

Також портал «Знай.uа» писав, що У Києві рейдери з лопатами захопили парк "Муромець", будівництво йде повним ходом

Також портал «Знай.uа» писав, що На Буковині ураган стер чотири села з лиця землі - люди ридають над затопленими городами і зірваними дахами

https://www.youtube.com/watch?v=LrrHL_nBUtw