Нейрохірурги Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні за участю спеціалістів ДУ «Інститут нейрохірургії ім. А. П. Ромоданова НАМН України» провели дві унікальні операції. Їх унікальність зумовлена рідкісною патологією, коли необхідне хірургічне втручання.

Про це повідомляє газета «Здоров’я Буковини», йдеться на сайті департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА.

Обидві операції було проведено дітям із гідроцефалією – патологічним станом, при якому збільшується об’єм спинномозкової рідини у шлуночках головного мозку. Зазвичай у таких випадках хворому встановлюють спеціальну шунтуючу систему для виведення рідини у черевну порожнину. Однак через низьку всмоктувальну здатність очеревини у хворого чотирічного хлопчика система як слід не функціонувала, рідина у мозку продовжувала швидко накопичуватися і у дитини різко підвищувався внутрішньочерепний тиск.

З цієї причини, як інформує експерт ДОЗ з дитячої нейрохірургії, лікар-нейрохірург КНП «Чернівецька міська дитяча клінічна лікарня» Аурел Рошка, за участю фахівця профільного столичного інституту було вирішено провести іншу операцію.

"Забрати спинномозкову рідину можна також, вивівши шунтуючу систему не у черевну порожнину, а через магістральні судини у праве передсердя", – пояснює А. Рошка.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Спільно з нейрохірургом Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова Андрієм Свистом він провів таку філігранну операцію, почергово через лицьову, внутрішньояремну та верхньопорожнисту вену вивівши раніше встановлений дитині шунт у праве передсердя.

Ця операція пройшла на Буковині проведена вперше і успішно. Якщо вона тривала годину, то інша (також виконана в області вперше) – більше трьох. Її А. Свист та А. Рошка провели однорічній дівчинці, яка теж страждала від гідроцефалії. Щоб вивести дитині рідину з мозку, у міській дитячій лікарні їй раніше встановили зовнішні дренажі у мозкові шлуночки. Шунтуюча система працювала справно, розповідає А. Рошка, гідроцефалія минула, однак у дитини ізолювався четвертий шлуночок мозку. Тут утворилася киста, яка перешкоджала виведенню спинномозкової рідини, тиснула на стовбурові структури головного мозку і дитина могла померти. Для порятунку їй хірургічно усунули ізольованість шлуночка мозку.

Як і попередня, ця операція також пройшла успішно, засвідчивши високий професійний рівень дитячих нейрохірургів області.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що 207-кілограмова жінка блискавично скинула 72 кіло задля виживання: "Тепер я можу ходити"

Також портал «Знай.uа» писав, що На Франківщині швидка залишила помирати чоловіка з хворим серцем: "Він просто п'яний"

Також портал «Знай.uа» писав, що Степанов примчав до Львова заради пересадки органів