У Чернівцях та в Новоселицькому районі проводять епідемічне розслідування щодо випадків, коли хворі на коронавірус особи, замість необхідної самоізоляції, ходили на масові заходи та інфікували інших людей. Про це під час брифінгу повідомила заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

"Подібних випадків наші епідеміологи встановлюють досить багато. Є випадок у Новоселицькому районі, є випадок у Чернівцях, коли людина, наприклад, здає у п’ятницю ПЛР-тест, має усі симптоми коронавірусу, є контактною особою, а в суботу і неділю абсолютно спокійно гуляє на весіллі.", - відповіла чиновниця.

Наталію Гусак запитали, чи передали у правоохоронні органи справу щодо буковинки, яка із підтвердженим коронавірусом пішла на весілля, де була вінчальною маткою та могла інфікувати багатьох гостей того весілля.

"Чи передано у правоохоронні органи справи щодо вінчальної матки та весільної дружки, які хворими гуляли на весіллях, вам краще звернутися в лабораторний центр. Тому що в таких випадках спочатку працюють епідеміологи, які потім тісно співпрацюють із правоохоронцями. Я знаю, що лише минулого тижня було складено декілька протоколів стосовно того, що була недотримана процедура самоізоляції осіб, які мають підтверджений COVID-19", - сказала Наталія Гусак.

Як розповіла Гусак, близько 70% людей у Чернівецькій області лікуються амбулаторно. Досить часто це амбулаторне лікування протікає з невеликою симптоматикою.

Популярні новини зараз
Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"І багато людей вирішують, що це нормально, коли ти не маєш температури, але маєш підтверджений ПЛР, іти десь на ринок, у магазин чи ще кудись. І дякую органам місцевого самоврядування, які разом із правоохоронцями здійснюють поточний контроль за такими людьми.

Тенденційно те, що ми бачимо, що люди на початку, наприклад у Кіцманському районі, ми мали навіть прізвища людей, які були на весіллях. Ми могли встановлювати контактних осіб. Пізніше буковинці почали більше приховувати, що вони насправді були на цьому весіллі. І епідеміологам та правоохоронним органам стало працювати трохи складніше в частині визначення всіх контактних осіб. Але у цій частині дуже добре допомагає первинна ланка медицини, тобто сімейні лікарі", - додала посадовиця.

Раніше портал Знай.uа писав про те, що медик потужно звернулася до українців у розпал пандемії, комок у горлі: "Не вірите?"

Також портал Знай.uа писав, що Тернопільщину атакував коронавірус - лікарні переповнені, у медиків не вистачає рук

Також портал Знай.uа писав, що хворий Кернес стане сусідом Навального в німецькій клініці – стан важкий