У Чернівцях проведуть громадські обговорення щодо перейменування двох вулиць. Йдеться про вулиці Пролетарська та Ванди Василевської.

Чернівецька міська рада, відповідно до «Закону України про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пропонує мешканцям міста долучитися до громадського обговорення з приводу перейменування наступних вулиць міста Чернівці:

  • Пролетарської на Ельгісера Йосипа;
  • Ванди Василевської на Мельника Василя.

Громадське обговорення відбувається відповідно до Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних осіб" та Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, мостів, встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок в м. Чернівцях, затвердженого рішенням міської ради від 29.08.2013 року № 950 «Про затвердження Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, мостів, встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок в м. Чернівцях та визнання такими, що втратили чинність, рішень виконавчого комітету міської ради з цього питання» та пропозицій міської топонімічної комісії.

Пропозиції або зауваження подаються у письмовій формі на адресу: м. Чернівці, 58002 Центральна площа,1, чи надсилаються електронною поштою Чернівецької міської ради document@rada.cv.ua із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, у строк до 21 листопада 2020 року включно. Анонімні пропозиції (зауваження) не розглядаються.

Ельгісер Йосип Мойсейович (1929 – 2014 р.р.)

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Заслужений діяч мистецтв України, лауреат багатьох конкурсів та фестивалів, областної премії С. Воробкевича. Заслужений діяч єврейської культури. Композитор, член Спілки композиторів України.

Єдиний в Україні музикант, нагороджений Золотою медаллю ЮНЕСКО та званням «Золоте ім’я світової культури».

Створив більше 2000 творів, виданих в 9 томах під загальною назвою «Я буковинець». Йосип Ельгісер за час викладання виховав значну кількість молодих музикантів, що працюють в учбових закладах Чернівецької області, в Україні та в різних країнах світу. Був великим патріотом України та рідного міста, створив музей С. Воробкевича, вивчав та пропагував історію культури Буковини, займався благодійністю. Мешкав на вулиці Александрі в Садгорі. Пішов з життя в 2014 році, похований в м. Чернівці.

МЕ́ЛЬНИК Василь Гаврилович (1937 - 2015р.)

Прозаїк, гуморист, драматург, член національної спілки письменників України з 1984р.

Автор низки книжок для дітей, які мають лірико-повчальне спрямування, стимулюють до пізнання світу, проникнуті добротою і любов’ю до людини та природи. Автор відомий збіркою п’єс «Над Дністром – рікою» ( 1983р.), драмою «Доля і пісня» ( 1992), а також комедіями «Молодята» (1974) і «Конфліктна ситуація» (1979), опублікованими у колективних збірниках. У своїй драматургії автор постав як дослідник життєво-творчого шляху буковинського соловія – Юрія Федьковича.

За романом В. Мельника «Гніздо горлиці» (2012р.) знято однойменний фільм (2014, режисер Т. Ткаченко, кінокомпанія «Інсайт Медіа»; фільм отримав приз Одеського міжнародного кінофестивалю (в 2016р.) за найкращий український повнометражний фільм). Двічі дипломант конкурсу «Коронація слова» (2012, за кіносценарій «Гніздо горлиці»; в 2013р., за п’єсу «Селюки»).

Нагадаємо, що Вікіпедія визнала Київ українським, "совок" - до побачення: "Kyiv not Kiev"

Як повідомляв портал Знай.uа, харків'яни повстали проти перейменування метро: "Геть з міста!"

Також портал Знай.uа писав, що життя у ЗСУ кардинально зміниться: реформи військкоматів, великі штрафи і повторний призов.