Мало кому відомо, що колишній президент Ізраїльської діамантової біржі родом з Чернівців, а батьки творця комп’ютерів Apple народилися на Глибоччині.

МБ згадало історії вихідців з Буковини, які стали знаними у світі.

Вікторія НУЛАНД, американський дипломат

фото molbuk.ua

Американський дипломат і політик, помічник державного секретаря США у справах Євразії та Європи Вікторія Нуланд має буковинське коріння. За інформацією "Вікіпедії", дідусь Вікторії Нуланд з боку батька – Мейер Нудельман – єврейського походження. До Америки він прибув 18-річним юнаком з містечка Новоселиця на Буковині.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Юлій ЕДЕЛЬШТЕЙН, спікер ізраїльського кнесету

фото molbuk.ua

Колишній радянський дисидент і ізраїльський міністр, уродженець Чернівців 54-річний Юлій Едельштейн нещодавно вдруге переобраний на пост спікера кнесету.

У Радянському Союзі Едельштейн самостійно вивчив і підпільно викладав іврит, разом з іншими євреями-відмовникам домагався дозволу на виїзд з країни, був відрахований з інституту, заарештований, три роки провів у тюрмах і сибірських колоніях.

Переїхавши до Ізраїлю в 1987 році, Едельштейн зайнявся громадською і політичною діяльністю: стояв біля витоків партії російськомовних репатріантів Ісраель ба-Алія, шість разів поспіль обирався депутатом кнесету, був віце-спікером, міністром імміграції та абсорбції.

Стів ВОЗНЯК, співзасновник фірми Apple

фото molbuk.ua

Піонер комп’ютерних технологій, конструктор і автор одного з перших персональних комп’ютерів у світі Стів Возняк має буковинське коріння. Інформація про українське етнічне походження Стіва Возняка з’явилась в ЗМІ після виходу в світ у 2007 році енциклопедичного довідника "Галактика Україна. Українська діаспора: видатні постаті". Тут стверджується, що батьки Стіва є вихідцями з Буковини.

"Його батько – виходець із Буковини, звідки переїхав до США після Другої світової війни. Мати – німецького походження. Він це визнає. Але оскільки його інтернаціональна сім’я в Америці ніколи не дотримувалась українських традицій, а на момент виїзду батьків до США частина України належала Польщі, то на запитання про їхнє походження Стів відповідає: "Моя мати приїхала з Німеччини, а батько – з Польщі".

Міла КУНІС, телеактриса

фото molbuk.ua

Відома зірка голівудських стрічок Міла Куніс народилася у 1983 році в Чернівцях. Мати актриси Ельвіра – колишня вчителька фізики, а батько Марк Борисович – у минулому інженер-механік на чернівецькому заводі "Легмаш".

У 1991 році сім’я емігрувала в США і поселилась у Лос-Анджелесі. Свою акторську кар’єру Міла розпочала у 1993 році, знявшись у кількох рекламних роликах.

Рамон Джон ГНАТИШИН, екс-генерал-губернатор Канади

Рамон Джон Гнатишин, екс-генерал-губернатор Канади
Рамон Джон Гнатишин, екс-генерал-губернатор Канади
фото molbuk.ua

Відомий канадський політик народився у родині емігрантів з України. Його батько, колишній канадський сенатор Джон Гнатишин, був вихідцем з Вашківців на Вижниччині.

Рамон служив у Королівських повітряних силах та мав юридичну практику в Саскачевані до 1974 року, коли й був обраний до Палати громад канадського парламенту. Займав посади міністра енергетики у 1979 – 1980 роках та міністра юстиції у 1986 – 1988 роках. За рекомендацією прем’єр-міністра, Гнатишина у 1989 році призначили генерал-губернатором Канади.

Моше Шнітцер, колишній президент Ізраїльської діамантової біржі

фото molbuk.ua

Виходець із Чернівців Моше Шнітцер був ключовим гравцем у міжнародній торгівлі діамантами. Він народився у Чернівцях у 1921 році. З 1967 по 1993 рік був президентом Ізраїльської діамантової біржі, яка є найбільшою в світі.

Емігрував у Палестину в 1934 році. Вивчав історію та філософію у Єврейському університеті в Єрусалимі. У 1942 році його батько дав поштовх Шнітцеру зайнятися діамантовим бізнесом, через що той був змушений покинути університет. У 1945 році заснував товариство з розвитку алмазної промисловості у Палестині.

У 1947 році Моше Шнітцер став одним із засновників Ізраїльської діамантової біржі.

Ервін Чаргафф, біохімік

фото molbuk.ua

Видатний науковець Ервін Чаргафф народився у 1905 році в Чернівцях у забезпеченій єврейській родині. Батько Ервіна Герман успадкував невелику банківську контору. Під час Першої світової війни банк Чаргаффа розорився і сім’я перебралась до Відня.

У 1924 році Чаргафф вступив на хімічне відділення до Віденського університету, який закінчив у 1928 році і був прийнятий в постдокторантуру в лабораторії обмінної хімії в Єльському університеті в США. У 1933 році покинув Німеччину в зв’язку з приходом до влади нацистів, у 1933 – 1934 роках працював в Пастерівському інституті в Парижі.

У 1935 році остаточно оселився в США, де працював у Колумбійському університеті в Нью-Йорку.

Правила Чаргаффа використовували при визначенні структури ДНК. Також Чаргафф довів, що ДНК володіє видовою специфічністю, і відкинув гіпотези про існування багатьох різновидів ДНК.