Розпочався сезон грипу та застуди і вже зараз можна сказати, що він буде точно іншим, ніж минулої осені.

Цьогоріч, коли ми потерпаємо від пандемії COVID-19, вкрай важливо пам’ятати про необхідні заходи, що дозволяють вберегтися від захворювання.

На Буковині медики державного медичного університету запропонували таблицю, яка була створена за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я. У цій таблиці чітко видно відмінності трьох захворювань.

"Найефективнішим засобом профілактики грипу є щорічна вакцинація – це специфічна профілактика. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то щеплюватись можна і впродовж всього сезону", - розповідає Тетяна Колотило, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Імунний захист зберігається на протязі 6-12 місяців, а починається з 2-го дня після вакцинації. Це найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

"Відомо, що коронавіруси передаються від хворої людини до здорової з крапельками слизу, виділень з дихальних шляхів (повітряний, аерозольний шляхи)", - говорить Анюта Сидорчук, доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа та очей через руки або інші предмети після торкання до об'єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Треба пам'ятати, що знизити ризики можна, якщо:

  1. Постійно серед людей носити хірургічну маску, яка не є вологопроникною як тканинні «модні», кольорові, дизайнерські чи саморобні. Респіратори є кращим рішенням.
  2. Дотримуватися соціальної дистанції не менше 2 м. Один хворий чи носій вірусу може заразити до 3-х людей.
  3. Тримати руки необхідно максимально чистими і продезінфікованими. Слідкувати за тим, щоб перебувати в провітрених і продезінфікованих приміщеннях.
  4. Повноцінно харчуватися і висипатися, а також перебувати в стані психо-емоційної рівноваги і душевної гармонії, за потреби – вживати додатково вітамін С, адаптогени, трав’яні відвари, настої, чаї тощо.
  5. Поговорити зі своїм сімейним лікарем, та розглянути доцільність вакцинації від грипу як засобу специфічної імунопрофілактики.

Коронавірусом можна заразитися від людини, яка має лише незначний кашель, а в іншому не відчуває себе хворою.

Вчені побачили деяку залежність між основними респіраторними хворобами і їхніми першими симптомами:

  • якщо спочатку піднімається температура – це COVID-19;
  • якщо першим з’явився кашель – це грип;
  • спершу заболіло горло – застуда;
  • сльозяться очі та нежить – це алергія.

Але при цьому дослідники зауважують, не у всіх недуга протікає однаково. Втім, у переважній кількості випадків, симптоми хвороб проявляються саме у такому порядку.

Раніше портал Знай.uа писав, що робити, якщо на вас чхнув заражений Covid-19. Епідеміолог пояснив, як не інфікуватись в магазині чи маршрутці.

Також портал Знай.uа писав, чому чоловіки тяжко переносять Covid-19. Лікар назвав головну причину агресивності вірусу в організмі.

Також портал Знай.uа писав про закрите небо: МАУ заявили про скасування рейсів у зв'язку з пандемією.