Ми вже звикли до того, що сама згадка про корисну дієтичну їжу може викликати огиду.

Скумбрія
Скумбрія

Але скумбрія, запечена в духовці, потішить як прихильників здорового способу життя, так і тих, хто не звик йти на компроміси щодо смакових якостей страви.

Скумбрія, запечена в духовці
Скумбрія, запечена в духовці

Приготувати скумбрію в духовці зможе навіть кухар-початківець, який невпевнений у своїх силах. Найскладніше в цьому процесі - обрати дійсно свіжу тушку риби, оскільки заморожені варіанти все ж таки втрачають більшість смакових якостей.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Скумбрія, запечена в духовці у фользі, потребує лише наявності пучка зелені, лимонного соку, перцю та солі. Жодних екзотичних інгредієнтів, вартість яких перевищує сімейний бюджет на тиждень. Все досить просто й швидко.

Будь-який рецепт скумбрії, запеченої в духовці, передбачає такі базові інгредієнти:

  • безпосередньо тушка риби,
  • зелень і приправи,
  • лимонний сік,
  • сіль.

Ускладнений рецепт може також передбачати наявність фаршу в рибі, тоді все обмежується лише фантазією господині. Найпоширеніший фарш із зварених круто яєць, зелені, цибулі, сиру та вершкового масла. Кількість продуктів залежить від розміру й числа тушок, що запікаються.

Приготування скумбрії в духовці у фользі значно спрощує життя, адже зіпсувати таку страву практично неможливо, нічого не підгорить, не стане занадто сухим і точно не буде сирим. Головне - дотримуватися пропорцій у використанні солі й приправ і засікти час на приготування.

Є рецепти, які передбачають використання грибів та сметани як фаршу для риби. Вони надають соковитості й аромату, а сама риба стає дуже ніжною. Подавати її варто, спочатку розрізавши на шматочки дуже гострим ножем.

Запечена риба з овочами під часниковим маринадом - такий варіант надзвичайно пікантний і ароматний. Його перевагою є низька калорійність і високий вміст вітамінів, тому помірно можна давати дітям із двох років, попередньо ретельно очистивши рибу від кісток.

Готуємо скумбрію в духовці

Приготування фаршированої риби має свої особливості. Є декілька секретів:

  • перш ніж готувати рибу, необхідно її випатрати: розрізаємо рибу з боку спинки та дістаємо кістку. Залишаємо голову й хвіст, тому що нам потрібно зберегти «форму» для фарширування. Видаляємо зябра та нутрощі, зіскрібаємо чорну плівку так, щоб не пошкодити черевце;
  • смачно буде всім, якщо перед приготуванням тушку натерти сумішшю улюблених спецій і солі та залишити маринуватися на кілька годин: так риба вийде особливо ароматною й соковитою, а начинка додасть пікантності;
  • запікати рибу потрібно впродовж 30–40 хвилин за температури 180°. Фарш варто попередньо обсмажити й остудити, зелень можна взяти свіжу. Якщо ви використовуєте сир, додайте його за 10 хвилин до вимкнення духовки.

Запікання — це найоптимальніший спосіб зберегти всі корисні якості продукту без збагачення його додатковими калоріями. Якщо ви використовуватимете в процесі приготування сир і сметану - дієтичною таку страву назвати вельми проблематично, але це прекрасний варіант для святкового застілля.

Використання фольги дозволяє мінімізувати ризик пригоряння (але рибу краще змастити олією, щоб потім було легше відокремити фольгу від тушки) й зберегти соковитість як самої скумбрії, так і використовуваного фаршу, адже сік не буде витікати на піддон і випаровуватися зі страви.

Унікальний рецепт запеченої скумбрії в духовці

Скумбрія, запечена в духовці
Скумбрія, запечена в духовці

Можна приготувати рибу під шубою з креветок. Для цього необхідно взяти:

  • дві скумбрії,
  • 200 г креветок,
  • половинку лимона,
  • 200 мл сметани або жирних вершків,
  • 100 мл білого вина,
  • 100 г твердого сиру,
  • пучок кропу,
  • сіль, перець,
  • по дві щіпки мелених розмарину й материнки,
  • рослинну олію,
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Починаємо готувати цю страву, як і звичайну скумбрію для запікання:

  1. Обробляємо тушку.
  2. Маринуємо натерте спеціями і сіллю філе кілька годин.
  3. Варимо креветки, охолоджуємо, чистимо.
  4. Обсмажуємо філе з кожного боку протягом 5 хвилин на невеликій кількості олії.
  5. Окремо смажимо креветки кілька хвилин, потім заливаємо їх вином і кип’ятимо 5 хвилин.
  6. Заливаємо їх сметаною або вершками, вимикаємо вогонь, даємо охолонути.
  7. Викладаємо на фольгу в попередньо розігріту духовку філе, на нього — креветки, все посипаємо сиром.
  8. Закриваємо фольгою.
  9. Скумбрія в духовці запікається протягом 15 хвилин за температури 180°.

Як бачимо, зробити страву ресторанного рівня досить просто. Необхідно стежити за якістю й свіжістю продуктів: від цього залежить смак кінцевої страви, адже зіпсовану рибу не замаскуєш жодними кулінарними хитрощами.

У процесі запікання головне - забезпечити цілісність фольги. Не варто розкривати її, щоб перевірити готовність скумбрії, достатньо запікати протягом зазначеного часу за необхідної температури. Знімати фольгу можна, тільки якщо ви використовуєте сир: тоді відкрийте страву за 10 хвилин до готовності, щоб утворилася апетитна сирна скоринка.

Не бійтеся експериментувати і від вашої запеченої скумбрії будуть у захваті близькі й друзі, ви ж отримаєте славу вправного кулінара й шеф-кухаря. А з часом, можливо, ви знайдете і свій власний секретний інгредієнт, який робить страву неповторною!

Раніше портал Знай.ua описав рецепт "золотого" салату, який доведе гостей до блаженства - швидко та смачно.

Також портал Знай.ua писав про оригінальний рецепт маринованих помідорів в банках - один несподіваний інгредієнт змінить все.

Також портал Знай.ua писав про сніданок, обід і вечеря за 20 гривень: як дешево і смачно нагодувати всю сім'ю.