Коли у керівництва стоїть питання про скорочення персоналу, то слід дотримуватися жорстких правил, встановлених законом. Адже роботодавець не може звільнити будь-кого просто через те, що він йому не подобається.

Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Анна Попко, головний інспектор держпраці у Дніпропетровській області розповіла, що перш ніж провести скорочення, роботодавець повинен підійти до цього питання коректно. Він повинен створити комісію, яка виміряє рівень кваліфікації співробітників. Рівень кваліфікації вимірюється рівнем освіти працівника і отриманими навичками при виконанні завдань по його спеціальності.


"Враховується також наявність (відсутність) документально підтверджених фактів притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності (догана) за останній робочий рік, інших документів, що характеризують працівника", - розповіла експерт.

Продуктивність праці вимірюється певними виробничими показниками. Для працівників з погодинною оплатою праці показником продуктивності праці буде рівень невиробничих витрат робочого часу за останній робочий рік.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації працівників перевагу залишити на роботі віддається тим, хто має більше (за своєї посади або професії) переваг, а також особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди, ветерани праці, молодь з першим робочим місцем і т. д.

Кого категорично не можна скорочувати

- заборонено звільняти вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;

- одиноких матерів при наявності дитини у віці до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи роботодавця;

- самотні матері або матері, які мають дітей віком до трьох.

Нагадаємо, незабаром в Україні розпочнеться другий етап реалізації системи накопичувальних пенсій. Для цього створені всі умови.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ПриватБанк підловили на хитрою схемою, українці вимагають правосуддя: за секунду на карті не залишилося ні копійки.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Також "Знай.uа" писав пенсійний фонд "придумав" роботу для 71-річної киянки.