Верховна Рада України зареєструвала законопроект, згідно з яким дніпряни позбавляються права здавати в оренду чи продавати квартири без ріелтора. Відповідна інформація з'явилася на сторінці законопроекту №3618 "Про ріелтерську діяльність" на офіційному сайті Парламенту.

Згідно зареєстрованого законопроекту, пропонується дозволити продаж або оренду нерухомості виключно через ріелторів. Посередники, в свою чергу, зобов'язані проходити іспит на кваліфікацію, про що вже говорилося раніше.

На даний момент проект закону направили на розгляд у профільний комітет.

Щоб контролювати виконання норми щодо купівлі/оренди житла тільки через посередника, у Раді пропонують створити новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде відкритою і доступною онлайн. Планується, що ріелтори будуть вносити в неї інформацію за договорами, кожному з яких присвоять унікальний номер. Незареєстровані в базі договори будуть вважатися незаконними.

Дніпряни не зможуть здавати або продавати житло без ріелторів / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Реклама оренди або продажу нерухомості також не повинна обходитися без ріелторів – продавець або орендодавець зобов'язаний включити в рекламне оголошення номер паспорта об'єкта, які надає ріелтор. Реклама без відповідного номера буде загрожувати штрафом у 47,2 тис. грн.

У разі прийняття закону, ріелтори без проходження кваліфікаційного іспиту будуть оштрафовані на 8,5-17 тис. грн. з компенсацією прибутку. Якщо порушник буде спійманий повторно, то штраф зросте до 17-34 тис. грн. з конфіскацією.

Автори законопроекту вважають, що їхні пропозиції дозволять детінізувати ринок нерухомості.

Нагадаємо, що в Дніпрі обмежать постачання газу.

Як повідомляв портал Знай.иа, Дніпро потрапив в британський топ-5 міст, найбільш привабливих для бізнесу.

Також Знай.иа писав, що в Дніпрі активісти намалювали класики.