Дніпропетровська область знаходиться на межі екологічної катастрофи через сотні тонн ракетного палива, якому не можуть забезпечити нормальну утилізацію. Детальніше про це розповідає журналіст ДніпроTV у своєму сюжеті.

Читайте Знай в Google News!

Відмовившись від ядерної зброї ще в 1994 році, Україна повинна була отримати від західних країн безпеку і допомогу в утилізації ядерних відходів. Однак, гарантованої безпеки ніхто так і не отримав, а Дніпропетровщина повільно забруднюється тоннами ядерного палива.

Єдиним місцем, де в Україні може зберігатися і утилізуватися ракетне паливо – Павлоградський хімічний завод, який розташований прямо поблизу житлових будинків. На його території на даний момент зберігається близько 13 ступенів, кожна з яких містить в собі приблизно 47 тонн твердого ракетного палива.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

У приміщенні, де зберігається паливо – введений спеціальний температурний режим. Однак і це не вбереже від ймовірного вибуху, оскільки термін зберігання відходів закінчився ще 30 років тому. Всі ступені були переведені в критичний стан і негайно потребують утилізації.

Кабмін ще минулого року виділив гроші з резервного бюджету на утилізацію ядерних відходів, проте гроші до Павлоградського хімічного заводу так і не дійшли.

"Тут руйнування інфраструктури, будівель, йде вплив на населення, гине наш персонал і поширення вибухової хвилі і аварійної ситуації йде у великих масштабах, а зона поширення – на кілька десятків кілометрів детационной хвилі, осколків і т. д. Якщо 15 км – це, як кажуть, довколишні населені пункти, які будуть сильно зруйновані, то наслідки – це шкідливі токсичні компоненти, які викидаються (кілька мільярдів газів). Плюс ще кислотні дощі, забруднення Пошти, поверхневих водойм і т.д. Ось це глобальний масштаб", - сказала головний еколог Павлоградського хімзаводу Тетяна Холоденко.

Відзначимо, що в Дніпрі є «Південмаш», де є небезпечне паливо. Там зберігається понад 37 тонн гептилу. Але якщо його зберігання Не буде забезпечено належним чином – Дніпро повторить історію Бейрута, а жертвами катастрофи стануть десятки тисяч людей.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що під Дніпром зібрався мітинг через дозвіл на видобуток урану в області.

Як повідомляв портал Знай.иа, Дніпро смертельно хворий, екологи б'ють на сполох.

Також Знай.иа писав, що у Тисі на Закарпатті замість риби плавають памперси.