У Дніпрі журналісти та активісти спільно з "Суспільне Дніпро" зняли фільм "Ігрень", в якому розповідається про каральну психіатрію за часів СРСР. Відповідний відеоролик був опублікований на YouTube.

Головним героєм фільму став дисидент Василь Сірий, чий голос розповідав про жахи каральної психіатрії на відео. Через те, що він був "інакомислячим" і висловлював опір політиці радянської влади, його більш ніж на 13 років закрили в Дніпропетровській психіатричній лікарні "Ігрень".

Йому поставили неіснуючий діагноз "уповільнена шизофренія". Близько 35 разів йому вводили препарат сульфазин – суміш сірки з маслом, який заборонений медичним співтовариством по всьому світу. Він викликав сильні болі, підвищувалася температура до 40 градусів, з'являлися судоми і конвульсії.

"Її називали психтюрьма, але тільки не лікарня, не була вона лікарнею. Там насильно кололи самими отруйними страшними ліками", - розповідав герой сюжету.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Дружина Василя сірого Марія розповідає, що в ті моменти, коли вона приходила до нього. Він нічого не розумів, не говорив, а тільки дивився. Його водили туди-сюди як статуетку.

Незважаючи на десятки років мук Василь після звільнення продовжив займатися активною громадською діяльність. Під його керівництвом відкрилося Дніпропетровське товариство політв'язнів і репресованих. Він також допоміг відкрити подібні суспільства і в інших областях України.

Керівник центру психічного здоров'я та моніторингу наркотиків і алкоголю МОЗ України Сергій Шум розповідає, що в той час дисиденти, які були не згодні з позицією радянської держави, були поміщені в психлікарні за неіснуючим діагнозом "уповільнена шизофренія". Метою було придушити волю цих людей і зробити людину покірною.

"Дніпропетровськ тоді був одним з центрів каральної медицини", - розповідає він.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у Житомирській області рибалка знайшов 32 тисячолітні монети.

Як повідомляв портал Знай.иа, фотограф показав всю правду життя в СРСР в серії кадрів: бідність, бруд і таємниця людських очей.

Також Знай.иа писав, що перша "Залізна леді" України провела лише одну війну.