Про занедбаних лікарнях складають різні легенди, придумуючи чергові фільми жахів. Насправді, в цих напівзруйнованих спорудах немає нічого страхітливого, за винятком відсутності людей і повної тиші.

Зазвичай в таких лікарнях є вціліле старе обладнання, лежаки, різні прилади і несучасні шафи. Довгі коридори і численні палати з невеликими холами так і ваблять туристів.

Щоб потрапити в таке приміщення, за кордоном платять великі гроші. В Україні ж ці будівлі частіше не затребувані. Тут незатишні стіни з колись білосніжним кахлем покриті пилом, а вицвілий лінолеум на підлозі місцями обдертий або роздутий, пише "Дніпровська панорама".

Занедбані корпуси "мечки"

Цими корпусами вже дуже давно не користуються. Вони знаходяться за парканом прямо на проспекті Яворницького.

Всередині ще залишилися меблі. Старі шафи видно через вікна. Хоча в більшість приміщень вже і не пробратися. Вони завалені сміттям і заросли кущами. Залишається лише розглядати корпусу зовні.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На вікнах залишилася медична символіка-чаша зі змією.

Подейкують, що у вікнах другого поверху нерідко можна побачити чийсь напівпрозорий силует. А іноді звідти чується плач.

Цікаво, що під лікарнею досі існує мережа підземних ходів. На думку істориків, це може бути продовження тунелів від Потьомкінського палацу, але, швидше за все, це лабіринти старовинної каналізаційної системи. Ніхто б і не дізнався про них, якби не Будівництво гаражів при СРСР.

У 1982 році райкомунгоспу потрібно було позбутися підтоплень нижче «Мечки». Оскільки до річки було досить далеко, ніхто не міг зрозуміти звідки на височини взялася вода. Гаражі там так і не змогли побудувати, а ось загадку вдалося вирішити. Місцевий старожил пояснив, що під лікарнею лежить Стара каналізаційна система, про яку вже забули. Як виявилося, ходи туди були прямо на території лікарні.

У 19-му столітті в просторих тунелях ховалися від поліції злочинці. Більше того, там навіть було своє підземне місто. Правда, проіснував він буквально кілька років. З часом правоохоронці все ж знайшли бандитське лігво.

"Королівство мертвих"

Лікарня на вулиці Короленка давно привертає увагу мисливців за нечистою силою. Тут нібито і люстрове світло бачили, і щури не живуть, і чиїсь силуети у вікнах маячать. Загалом повний набір.

Всередині лікарні неодноразово бували і журналісти, і парапсихологи, і Мисливці за пригодами. Поки що нікому не вдалося зняти примари на камеру. А ось про стогони і крики на першому поверсі розповідають багато.

Любителі містики вважають, що причиною всіх пригод цієї будівлі послужило те, що в 30-х роках сюди звозили понівечені тіла жертв НКВС, яке знаходилося неподалік (на Чкалова, 23). Правда, доказів цьому немає.

Особливо сміливі навіть проводили в покинутій лікарні експеримент-залишали на ніч в будівлі хліб і вино в склянці. На ранок вино було випито, а хліб з'їдений. Правда, підкріпитися "примарною їжею" замість духів могли і звичайні бомжі.

Існує і ще одна версія всіх пригод лікарні. У 16 столітті тут знаходилося велике кладовище. І це таємницею не було. При СРСР комунальники відмовлялися працювати в підвалах будівлі. Просто заднім числом закривали документацію.

За документами за радянських часів лікарню постійно ремонтували. У добротному, здавалося б, будівлі обвалювався дах, виникали тріщини в стінах і фундаменті. Продовжувати лікувати там хворих було просто небезпечно. Тому корпус закрили.

У доповідній записці (87-го року) майстра Міськводоканалу Ігоря Сенько, знайденої в архіві, йдеться, що бригада ремонтників «була раптово заблокована на технічному поверсі лікарні». Сходи і двері підвалу просто пішли під землю. Але набагато цікавіше друга частина записки. До неї тоді ніхто всерйоз не поставився.

Перед обвалом частини "технічного поверху" робітники бачили три світяться кулі, які раптово виникли в глибині підвалу і на величезній швидкості пронеслися до виходу.

Лікарня Червоного Хреста

Від колишньої архітектурної пам'ятки на сьогодні майже нічого не залишилося. Кілька років тому лікарню Червоного Хреста серйозно пошкодила пожежа, після цієї будівлі стало розсипатися на очах. За останній рік і зовсім перетворилося на руїни.

Будівлю лікарні Червоного Хреста в 1996 році внесли до реєстру пам'яток архітектури. Грошей на його реставрацію ніхто не виділяв, тому не дивно, що сьогодні там майже нічого не залишилося. Лікарню можна буде відновити тільки заново відбудувавши. На місці архітектурної пам'ятки-лише купи цегли і кілька фрагментів фасаду.

Будівлю побудували ще в 1910 році з ініціативи останнього ватажка Катеринославського дворянства князя Урусова, який очолював місцеве управління Товариства Червоного Хреста.

Комплекс лікарні проектував і будував Катеринославський архітектор Георгій Панафутін. На ті часи лікарняний комплекс був передовим медичним закладом, оснащеним найсучаснішим обладнанням.

Наприкінці травня 2012 року на другому поверсі кутової будівлі сталася пожежа, впали перекриття і будинок фактично залишився без даху.

Правда, городян більше хвилюють не руїни, а легенди про привидів. За місцевими чутками, на місці лікарні неодноразово бачили привидів. Нібито це душі померлих тут пацієнтів.

Підтверджують цю міську легенду і парапсихологи. Кажуть, що з місцем точно щось не так, адже навіть щури тут не водяться.

Сталкери неодноразово стикалися з незрозумілими голосами і характерним гучним звуком кроків по сходах, хоча і сходів-то в лікарні вже не залишилося.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Волосся дибки: історія зловісного острова чуми не дасть вам зімкнути очей

Як повідомляє портал «Знай.иа» Ступити і померти: топ-5 найнебезпечніших місць на нашій планеті

Також «Знай.иа " писав, що Росіяни заселяються в покинуті будинки на прикордонній території " ЛНР"