З початку року фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі обстежили з повітря 385 кілометрів ліній електропередач. Виявили та усунули понад 6640 дефектів, частіше за все не доступних при звичайному огляді.

Як пояснюють у компанії, дрон дозволяє проводити тепловізійну, фото- та відеозйомку ліній передач та виявляти найдрібніші дефекти в мережі. В першу чергу, з його допомогою обстежують лінії середньої (6-10 кВ), а також високої (35-150 кВ) напруги. Працюють в Криничанському, Павлоградському, Царичанському та Новомосковському районах Дніпропетровської області, а також містах Кам'янському та Підгородньому.

дрон ДТЕК
дрон ДТЕК

«ДТЕК – лідер цифрової трансформації української енергетики. Пілотний проєкт з використання дрону ми почали торік. За цей час обстежили 573 км ліній, виявили та усунули майже 9 тисяч дефектів. Зараз разом з естонською компанією Hepta допрацьовуємо софт на базі штучних нейронних мереж, завдяки якому розпізнавання дефектів буде відбуватися автоматично – без участі людини», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

З урахуванням використання двох камер (відео та інфрачервоне зображення) за польотний день фахівці обстежують від 6 до 7,5 км. Дрон допомагає провести огляд у важкодоступних місцях: на заболоченій місцевості, над кущами та деревами, водними перешкодами та промисловими районами. При цьому обстеження проводять без відключення ліній та залучення додаткової техніки, що значно прискорює процес.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

енергетика, вишки, тарифи, електроенергія
енергетика, вишки, тарифи, електроенергія

Фахівці відразу проводять відео- та фотофіксацію дефектів, а також діагностику нагріву контактних з'єднань ліній за допомогою інфрачервоної камери. Та усувають неполадки ще до моменту аварії. Саме так в Кам'янському вдалося вчасно виявити дефект одного з елементів опори високовольтної лінії 150 кВ, який міг призвести до обриву проводу та, як наслідок, – масштабної аварії з відключенням цілого житлового району та зупинкою залізничного сполучення.

Компанія планує продовжувати використовувати дрони для обстеження ліній. Та масштабувати проєкт на всю Дніпропетровську область.

Схожий метод у своїй роботі успішно використовують сучасні європейські енергокомпанії, наприклад, ENEL (Італія), E-ON (Німеччина), CEZ Group (Чехія). Тепер він доступний і в Україні.