В Україні хочуть заборонити використовувати поіетиленові пакети.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Відповідний законопроект був прийнятий народними депутатами на першому читанні ще в 2019 році, але тільки зараз, його відправили на повторне обговорення.

Законопроект, який у разі прийняття набуде чинності 1 січня наступного року, вводить заборону на використання поліетилену товщиною до 50 мкм в магазинах і ресторанах. Винятком будуть тільки біорозкладані і надлегкі пластикові пакети, які призначені для упаковки свіжого м'яса, риби, а також круп, цукру, солі.

Поліетиленовий пакет, newsone
Поліетиленовий пакет, newsone

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Згідно з документом, українським компаніям заборонять продавати пластикові пакети, використовувати їх або поширювати з 1 січня 2022 року. За недотримання умов доведеться заплатити штраф у розмірі більше 1,5 тисячі гривень.

За використання або розповсюдження поліетиленових пакетів потрібно буде заплатити від 1,7 до 3,4 тисячі гривень. Якщо протягом трьох років буде виявлено повторне порушення, то сума штрафу виростить від 3,4 до 9 тисяч гривень.

Поліетиленові пакети, фото: кадр з відео
Поліетиленові пакети, фото: кадр з відео

Інформація, яка змушує серйозно задуматися:

  • середній час розкладання пластмас - від 400 до 700 років, а поліетиленових пакетів — 100-200 років.
  • при розкладанні пластмаси утворюються дрібні елементи і хімічні речовини. Все це потрапляє в організм тварин і птахів, через харчовий ланцюжок добираючись і до людини.
  • біорозкладаний же пластик може вивільняти метан-парниковий газ, що тягне за собою глобальне потепління.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У закарпатському селі оголосили війну пластику і перемогли-безцінний приклад для всієї України

Як повідомляє портал «Знай.иа» Медичні маски не рятують від китайського вірусу, зате шкодять екології-Українка вразила мережу криком душі

Також «Знай.иа " писав, що В Ужгороді знайшли вихід зі сміттєвого колапсу: "пустимо під ніж..."