НАБУ і Державна фіскальна служба почали розслідування стосовно голови Дніпропетровської облради Святослава Олійника і його цивільної дружини Ірини Гунази, повідомляє «Дело».

НАБУ інкримінує Олійнику свідоме невнесення до декларації родичів і, відповідно, їх майна. У НАБУ розцінили, що такі дії підпадають під статтю Кримінального кодексу 366-1 «Декларування недостовірної інформації».

Одночасно проти його цивільної дружини Ірини Гунази, з якою в Олійника не лише спільні дві дочки, але й великий бізнес, ДФС відкрила кримінальне провадження відразу по двох статтях - 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» та 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)».

На Гуназу, яка постійно проживає у Словаччині, за даними видання, зареєстрована велика кількість земельних ділянок, об'єктів нерухомості і компаній як в Україні, так і в Словаччині.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Ірина Гуназа - цивільна дружина Святослава Олійника
Ірина Гуназа - цивільна дружина Святослава Олійника

«Історія її витрат викликає у податківців багато питань, - пише «Дело». - Так, всього за один рік - з липня 2014 року по липень 2015 - Гуназа купила: п'ять земельних ділянок загальною площею 0,5178 га, чотири об'єкти нерухомого майна загальною площею понад 445 кв м, два автомобілі, словацьку компанію Arograf sro, українське підприємство УПС, дві земельні ділянки у Словаччині загальною площею 2261 кв м, нежитлову будівлю у Словаччині, заснувала в Україні підприємство зі статутним капіталом 3 млн грн».

З 2016 року власність Гунази ще більш зросла, однак, відповідно до фінансової звітності, за вказаний період вона заробила трохи більше 2 млн. гривень, а у 2015-2016 її доходи і зовсім дорівнювали нулю.

Увага НАБУ до самого Олійника пов'язана саме з компанією УПС, 50% якої належать Ірині Гуназі. Саме ця компанія є безумовним лідером у Дніпропетровській області за кількістю держзамовлень на будівництво об'єктів інфраструктури.

У 2015 році проти колишнього власника УПС було порушено кримінальну справу, яку через рік було закрито, після чого 50% компанії відійшли Гуназі. Раніше проти Олійника вже порушувалася справа з цього приводу, але розслідування було припинено. Тепер провадження поновили.

«З боку це виглядає так: створюється проблема «клієнту» - і потім вирішується за плату, в даному випадку, за частку в бізнесі, - пояснює видання і робить висновок. - Простіше кажучи, Гуназа для Олійника не тільки цивільна дружина і мати його дітей, а діловий партнер, точніше - підставна особа».