Вже почався сезон свіжих овочів і зелені. Досвідчені господині знають, що зеленушку можна заготовити з літа, щоб вона і взимку дарувала свої аромати для страв.

Важко уявити смачні страви без зелені. Якщо влітку з нею немає питань - все є на городі і ціни в магазинах не особливо кусаються, то взимку можуть бути проблеми. Як правильно заготовлювати і зберігати запашні трави, щоб вони вас радували ароматом і смаком в холоди? Секретами поділився Шеф і експерт реаліті Нового каналу "Yа ножах" Алекс Zкутов.

Олександр Якутов
Олександр Якутов

Лайфхак №1 - uрецький

Петрушку і кріп можна сушити по грецькому методу. Тобто, зв'язати пучками і повісити на балконі. Потім висушені пучки замотати в плівку, а перед вживанням перетерти зелень руками. Такий спосіб збереже аромат.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Лайфхак № 2 - економний

"Якщо ніде зберігати пучки, можна одразу перетерти сушену зелень і скласти в банки. Головне, щоб при сушінні не було сильного вітру, інакше заготовку здує. Так що краще сушити при закритих вікнах", - ділиться Шеф.

Але якщо немає можливості це робити на балконі, скористайтеся старим бабусиним методом – наріжте трави і викладіть їх на папір на підвіконні в кухні. Можна також висушити зелень в духовці при 60 градусах з прочиненими дверцятами. На це піде приблизно цілий день. Ідеально, якщо у вас є сушарка або, як її ще називають, дегідратор. Там можна сушити все: і курагу, і яблука, і полуницю, робимо пастилу і м'ясо для перекусу. Рекомендуємо по можливості купити.

Зелень на підвіконні, фото: кадр з відео
Зелень на підвіконні, фото: кадр з відео

Лайфхак №3 - для каш і макаронів

Сушений кріп і петрушку можна заморозити з маслом. На одну пачку вершкового масла кімнатної температури дайте три столові ложки сушених трав, все перемішайте. Відправте в морозилку на кілька хвилин. Витягніть і сформуйте прямокутник. Загорніть в обгортку від масла або плівку і заморозьте. Взимку зможете брати це масло і додавати в каші і макарони – буде просто пісня.

Лайфхак № 4 - кубики льоду

"Базилік, кінза, естрагон мають дуже насичений смак, тому їх краще заморожувати. Можна зробити це порційно – в формах для льоду. Потім ці кубики перекладіть в пакет і витягуйте по одному під час готування", - ділиться Алекс.

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу
Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

Лайфхак №5 - приправа до супу

"Берете петрушку прямо з корінням, молоду моркву, базилік. Все гарненько відмиваєте від землі. Закидаєте в блендер і дрібно-дрібно перебиваєте",- розповідає експерт "На ножах".

Після цього викладаєте все на деко, відправляєте в духовку на 10 годин. Сушіть при невисокій температурі з відкритими дверцятами. Коли все висохне, знімаєте сухий пласт, розламуєте і знову закидаєте в блендер. Перебиваєте разом з сіллю і перцем. У вас вийде шикарна приправа без хімії. Можна також додати суху паприку. Потім розфасуйте приправу по сухим банкам і додавайте в супи і каші.

М'ятний суп зі зеленим горошком, скріншот: YouTube
М'ятний суп зі зеленим горошком, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що Євген Клопотенко розповів, як смачно приготувати головну козацьку страву: рецепт, в який закохається кожен.

Раніше ми ділилися найкращим фруктовим пловом у вашому житті: простий рецепт від легендарних кулінарів.